info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Julklapp: Sparken

En tuff vinter väntar Byggsverige. 2 868 anställda varslades under hösten och lagom till jul står många av dem utan jobb. Snickaren Jenny Viktorsson Bäckström i Örebro måste lämna sin anställning efter fem år på Peab.

Onsdagen den 26 september ligger Jenny Viktorsson Bäckström hemma i sängen och är sjuk, då ringer telefonen. Det är personalchefen på Peab som berättar att hon är uppsagd.
Jenny Viktorsson Bäckström blir inte förvånad. Under våren var det trögt med jobb på byggservice i Peab och stundtals inte mycket att göra. Framåt sommaren blev det extra kännbart och det var mycket snack på fikarasterna om hur många som skulle tvingas gå denna gång.
– Nej. Det kom inte som någon överraskning, säger Jenny Viktorsson Bäckström medan hon smetar ut murbruk på väggen med en tandspackel inne i Strängbetongs lokaler söder om Örebro.

Peab sa upp 38 byggnadsarbetare i Örebro. Tolv av dessa arbetade som Jenny Viktorsson Bäckström på Byggservice, resten i nyproduktionen.
– En del har jobbat 10 till 15 år. Man har sitt liv, sin trygghet. En dag så har man inte det, säger hon resignerat och stoppar händerna i fickorna.
Jenny Viktorsson Bäckström är inte den enda som sagts upp i byggbranschen den senaste tiden. Varslen har duggat tätt under hösten och i oktober var det 1 351 personer som varslades, vilket är tre gånger så många jämfört med samma period förra året. Varselsiffran har inte varit så hög, sedan krisåret 2008 då 1 684 personer inom byggverksamheten varslades. Jenny blir uppsagd efter jul, den 16 januari, och har redan nu börjat tänka på att minska utgifterna exempelvis på kläder och prylar.

Och en planerad resa till ett soligt land under vintern med hela familjen blir inte av.
– Den måste vi ställa in av ekonomiska skäl.
För ett år sedan köpte Jenny och hennes man Johan ett hus. Lånet är på cirka en miljon kronor. Jenny har två barn, Nathalie, sex år, och Linus, nio år, sedan ett tidigare förhållande. I familjen finns också bonussonen Max, Johans son. I dag får Jenny Viktorsson Bäckström ut cirka 20 000 kronor efter skatt i månaden. Med a-kasseersättning skulle hon få ut hälften, cirka 10 000 kronor.
– Visst kommer det att bli tufft, men vi är båda ekonomiska. Vi har räknat på att vi ska klara det om någon blir sjuk eller arbetslös, säger hon och tar en klunk kaffe på fikarasten.
Några kilometer därifrån, inne på Byggnads Örebrokontor, klickar ombudsmannen Mikael Johansson på tangentbordet för att visa planeringskalendern på datorskärmen. Under oktoberveckan, v 42, sas drygt hundra byggnadsarbetare upp i Örebro kommun.
– På måndag var jag på uppsägningsförhandling på Peab, på onsdag Lillåns Bleck & Plåt, på torsdag NA Bygg …, rabblar Mikael Johansson.
Det är stora byggföretag som Peab och NCC som sagt upp byggnadsarbetare i Örebro, men även små byggföretag som exempelvis plåtföretaget Lillåns Bleck & Plåt har sagt upp 17 plåtslagare. En av dessa är lärlingen Robert Siltala som måste gå hem den 18 december, precis före jul.
– Det känns extra tungt förstås. Som lärling har du inte världens bästa lön och med a-kassa blir det ännu mindre. Jag får dra ner på allt och har redan lagt ut min bil på Blocket, berättar han.

Robert Siltala har ringt runt till flera plåtföretag i Örebroområdet, men fått beskedet att företagen inte vågar anställa förrän till våren eller sommaren.
– Det verkar totalkört. Nu söker jag mig till Norge för att se om jag kan få ett jobb över vintern.
Konjunkturläget ser dystert ut inför vintern. I Konjunkturinstitutets senaste prognos redovisar både hus- och anläggningssidan minskad orderingång och byggproduktion.
Även ett år framåt är prognosen dyster. 30 procent av byggföretagen tror på en försämring och bara tio procent tror på en förbättring. Resten tror att läget kommer att vara oförändrat.
Enligt Boverket har bostadsbyggandet minskat i år och förväntas minska under 2013. Ändå råder det bostadsbrist i många kommuner runt om i Sverige, trots att befolkningen förväntas öka med 80 000 per år. I Örebro är det brist på framför allt små och medelstora hyresrätter och studentlägenheter. Jenny Viktorsson Bäckström anser att det har byggs för få hyresrätter och för många och dyra bostadsrätter.
– Det byggs inte för vanliga människor. Det ska vara så himla exklusivt. Om man sänkte standarden så skulle fler ha råd att köpa.

Jenny står långt ner på Peabs turordningslista. Även om Peab skulle få in massor av projekt är det osannolikt att Peab skulle riva hennes uppsägningslapp. Men hon vill gärna komma tillbaka till Peab, eftersom hon trivts bra under de fem år som hon har jobbat där.
– Det har varit toppen. Inga problem när barnen är sjuka eller vid hämtning och lämning.
Mot väggen står en dörr och några gipsskivor. Solen strilar in genom det frostade fönstret och Jenny blandar till murbruk med vispen.
Uppsägningarna har medfört att hon har börjat fundera på att byta jobb, exempelvis vidareutbilda sig till arbetsledare.
– Samtidigt vill jag jobba med händerna. Det är därför jag är här.
* A-kasseersättningen är beräknad på högsta dagpenning, 680 kr/dag och med 32 procents kommunalskatt (Örebro).

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Julklapp: Sparken

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig