info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Johan Lindholm omvald: "Jag håller i blåslampan alla dagar"

Byggnads ordförande Johan Lindholm firar tio år på posten med att bli omvald för ytterligare en mandatperiod. Han vill se ett enat Byggnads eftersom det stundar både ett val i höst och en avtalsrörelse nästa vår.

Johan Lindholm fick ett ja från ombuden på Byggnads kongress. Han kan därmed fortsätta jobbet som ordförande för förbundet. Foto: Mette Carlbom

– Det är ett tungt uppdrag som förpliktigar, sa Johan Lindholm efter att ha blivit vald av kongressen.

– Jag kommer inte att lyckats med mindre än att vi gör det ihop. Jag lovar att jag håller i blåslampan alla dagar i veckan, men jag kommer att behöva er.

Utanför kongressalen får Byggnadsarbetaren en pratstund med honom.

Vad har du för förhoppning på kongressen nu?

– Att vi stakar ut framtiden. Men också att alla förstår att de är, och ser sig själva som, en del av Byggnads. Det handlar inte om den enskilda ombudsmannen, utan om få ihop alla, säger han.

Hur ska ni åstadkomma det?

– Jag hoppas att vi efter de här dagarnas diskussioner förstår att vi behöver varandra och att det är slut med saker som egenarbete och egoism. Det är solidaritet och att göra saker tillsammans som gäller.

Du har suttit som ordförande i tio år nu, hur länge kan man egentligen sitta som ordförande?

– Ja i nuläget är det så länge medlemmarna vill och jag är bara tacksam och glad över det förtroendet jag har fått.

Vad ser du framför dig de kommande fyra åren?

– Det finns otroligt mycket att göra, inte minst att se till att det blir en hel del politiska beslut som är bra för våra medlemmar. Vi har en stundande avtalsrörelse som ligger på bordet, säger han.

Johan Lindholm anser också att frustrationen över elpriserna, ökade livsmedelskostnader, drivmedelskostnader och räntehöjningar bör tas på allvar.

Det är klart att det finns en frustration och många får inte ekonomin att gå ihop. Där vilar ett ansvar, inte bara på mig och Byggnads, utan att vi gemensamt tar tag i det och kraftsamlar. Det måste vi ha med oss in i avtalsrörelsen

Utöver Johan Lindholm blev Lars Hildingsson återvald som andre förbundsordförande. Även Torbjörn Hagelin fick förtroendet att fortsätta som avtalssekreterare. Förbundssekreterarposten blev dock vakant då Patrik Östberg efter en omröstning inte blev omvald.

Texten uppdateras.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Johan Lindholm omvald: "Jag håller i blåslampan alla dagar"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig