info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Softtouch 940×240 v4

Jobbade i fruktlåda på fem meters höjd – föll

Korrekt utrustning för jobbet "om den används på rätt sätt". Det ansåg beställaren om den fruklåda, där en plåtslagare arbetade på fem meters höjd. Men den hemsnickrade korgen gled av fästet och plåtslagaren föll till marken.

Den hemsnickrade korgen slogs sönder i fallet från gaffeltrucken. Foto: Polisens förundersökning

På en bondgård i Skåne skulle en maskinhall få en tillbyggnad 2019. En plåtslagarfirma fick i uppdrag att montera hängrännor och stuprör.

En 30-årig plåtslagare jobbade med att sätta krokar, lägga hängrännor och fogplåt, fem meter över marken. Men plåtslagaren var långt ifrån skyddad när han jobbade. Han hade ingen sele och stod i en hemtillverkad hisskorg, som hissades upp av en gaffeltruck. Hisskorgen var tillverkad av en fruktlåda som vilade på en lastpall. Pallen stod på truckens gafflar utan att vara säkrad.

Läs också Föll fem meter från hemmasnickrad korg – fick allvarliga huvudskador

Plåtslagaren arbetade under fyra timmar i fruktlådan, som sedan plötsligt gled av från truckens gafflar. Plåtslagaren föll med huvudet före rakt ner i marken och tappade medvetandet. När han väl kom till intensivmottagningen sövde man ner honom och kunde konstatera att han fått allvarliga huvudskador och en hjärnblödning.

Idag är 30-åringen arbetsoförmögen. Hans korttidsminne är dåligt och han har därför svårt att föra en konversation.

Chefen för plåtslagarfirman sa i rätten att han utgick ifrån att det på byggarbetsplatsen skulle finnas ställningar eller en saxlift. Han sa också att det självklart är billigare att använda en egen truck än att hyra in ställningar eller en lift, men att han trodde att om man ”körde in gafflarna rätt under korgen med öppning mot huset kunde inte något fall inträffa.”

Beställaren av jobbet hade själv tillverkat korgen som plåtslagaren arbetade i. Han sa i förhör att ansåg att korgen var korrekt utrustning för jobbet ”om den används på rätt sätt”.

Beställarens företag och plåtslagarfirman har nu dömts i Helsingborgs tingsrätt till företagsbot på 200 000 kronor vardera.

Plåtslagaren yrkade först på skadestånd från bolagen, men drog sedan tillbaka sitt yrkande.

Annons
Bosch 250×600 v4

Du läser: Jobbade i fruktlåda på fem meters höjd – föll