info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Föll fem meter från hemmasnickrad korg – fick allvarliga huvudskador

Plåtslagaren föll fem meter efter att ha lyfts upp i en egentillverkad korg med en gaffeltruck. Han fick mycket svåra skador. Två bolag krävs nu på sammanlagt 1,5 miljoner i företagsbot.

Foto: Från förundersökningsprotokollet

Om några månader hålls rättegången efter en olycka där en plåtslagare skadades svårt efter ett fall. Olyckan inträffade i september 2019 på en fastighet i Mörarp i Helsingborgs kommun.

Plåtslagaren arbetade
med montage av hängrännor vid bygget av en maskinhall. Han hade hissats upp i en träkorg som lyfts av en gaffeltruck till ungefär fem meters höjd. Korgen var tillverkad av byggherren som även körde trucken. Den bestod enligt uppgifter till Byggnadsarbetaren av en ombyggd, så kallad äppelpall. Pallen satt i en stålställning.

Efter fallet från fem meters höjd kunde man konstatera att korgen glidit av truckens gafflar. Plåtslagaren, som är i 30-årsåldern, fick mycket svåra skallskador och bestående men.

Vad hände när han föll?

– Skälet till att han föll och att korgen gled av är inte klarlagt. Ingen har sett själva fallet, säger åklagare Jan Olin vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Det är han som väckt åtal.

Detaljer från korgen som mannen stod i. Foto från Förundersökningsprotokollet

Han har åtalat den skadade mannens arbetsgivare, ett plåtslagarföretag, samt byggherren som han hävdar hade ett skyddsansvar för arbetsmiljön på bygget.

Båda bolagen är åtalade för arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada. Åklagaren anser att representanterna för bolaget av oaktsamhet orsakat skadorna bland annat genom att inte riskbedöma arbetet och lyftanordningen, samt  genom att inte använda en säker arbetsmetod för personlyft.

Åklagaren Jan Olin har inget svar på varför den egentillverkade korgen användes. Han tycker att det är anmärkningsvärt att man gjort på det här sättet.

– Man ska använda en lyftmetod som är godkänd, en ställning eller en saxlift, säger han.

Han påpekar att man kan få lyfta personer med truck och korg men bara om det sker enligt alla regler med godkänt material och på ett säkert sätt. Personen ska då ha personligt fallskydd.

Byggnadsarbetaren har varit i kontakt med den skadades arbetsgivare. Företagets representant vill i dagsläget inte ge några kommentarer. Byggherren har inte varit möjlig att nå.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Föll fem meter från hemmasnickrad korg – fick allvarliga huvudskador

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig