info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jättestämning mot medlem i Byggföretagen: ”Tjänat miljoner”

Byggnads stämmer nu det polska byggföretaget Muniak Poland i Arbetsdomstolen. Facket begär 25 miljoner för brott mot kollektivavtalet. För Muniak Poland kom stämningsbeskedet som en överraskning.

Byggnads har stämt ett polsk byggbolag på 25 miljoner kronor i Arbetsdomstolen. Foto: Mostphotos

Enligt facket så ska Muniak Poland brutit mot flera regler i kollektivavtalet under många år. Bolaget ska inte följt arbetstidsreglerna då anställda jobbat för många timmar utan förhandling med facket. Det har även varit arbete under tidiga morgnar och sena kvällar. Vidare hävdar Byggnads att Muniak Poland betalat ut löner och andra ersättningar på nivåer långt under vad som står i avtalet. I vissa fall har de inte betalt alls då företaget nekat anställda helglön, semesterersättning, reseersättning och traktamente. Något de har rätt till enligt avtalet.

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.

– Det här är ett företag som tjänat miljoner på att systematiskt utnyttja sina anställda, dumpa priserna och konkurrera ut seriösa bolag. I detta fall handlar det dessutom om ett företag som är medlemmar i Byggföretagen. Branschen måste ta större ansvar om vi ska kunna städa upp i byggbranschen, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads i ett pressmeddelande.

Muniak Poland är ett relativt stort bolag som enligt facket haft hundratals anställda genom åren. Främst har de utfört jobb längst söder ut i landet. Byggnads menar också i sin stämningsansökan att företaget ”systematiskt och medvetet förhindrat Byggnads möjlighet att granska villkoren för de anställda, detta genom att försvåra eller till och med vägra lämna ut viktiga kontrolluppgifter”.

Daniel Ślazyk, executive director på Muniak Poland, är förvånad över stämningen i Arbetsdomstolen.

– Stämningen överraskade mig.

Vad har du för kommentar på att Byggnads gått till AD?

– Jag kan inte säga någonting just nu, utan nu pratar vi med våra jurister och med Byggföretagen där vi även är medlemmar, säger Daniel Ślazyk.

Läs också Stämning mot bolag på batterifabriken – anlitade ue utan avtal

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jättestämning mot medlem i Byggföretagen: ”Tjänat miljoner”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig