info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Amerikansk dom mot Skanska – agerade vårdslöst vid naturkatastrof

Enligt en dom i en federal domstol i USA agerade Skanska vårdslöst dagarna innan orkanen Sally drog in över Florida 2020. Domstolen har slagit fast att bolaget inte följde den orkanplan som fanns.

Foto: Florida Department of Transportation/CC

2020 arbetade Skanska på uppdrag av amerikanska myndigheter med att stärka en bro i Pensacola i delstaten Florida, ett projekt värt 430 miljoner dollar. Under orkanen Sally slet sig ett 30-tal av Skanskas pråmar och orsakade avsevärda skador på bron. Något DI skrivit om tidigare.

Trafiken över den närmare fem km långa bron, som förbinder två delar av staden Pensacola, har blivit kraftigt nedsatt med stora ekonomiska förluster som följd.

Sedan dess har reparationsarbeten pågått. Men såväl myndigheterna som ett antal privata affärsidkare har hävdat att Skanska borde ha vidtagit bättre åtgärder.

Florida Department of Transportation har undanhållit 35 000 dollar i betalning till Skanska för varje dag som reparationsarbetet pågått och ett antal privata affärsidkare har gått samman för att stämma byggföretaget för uteblivna intäkter. Skanska har slagit ifrån sig beskyllningarna.

Den 29:e december föll domen i den federala domstolen. Den slår fast att Skanska USA agerat vårdslöst genom att tillämpa ”vänta och se”, istället för att genomföra sin kontraktsenliga orkanplan.

Därmed tillåts hundratals stämningsansökningar mot bolaget att gå vidare inom delstatens domstolssystem, rapporterar lokala amerikanska medier.

”Skanska avser att överklaga domen”, uppger bolaget till Di.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Amerikansk dom mot Skanska – agerade vårdslöst vid naturkatastrof

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig