info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stämning mot bolag på batterifabriken – anlitade ue utan avtal

Enligt företagets förteckning hade samtliga elva underentreprenörer kollektivavtal. Byggnads menar att alla var avtalslösa och att bolaget därför inte följt förhandlingsordningen.

Foto: Northvolt

Byggnads har stämt ett företag i vvs-branschen i Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet. Bolaget har enligt facket anlitat flera underentreprenörer som saknar kollektivavtal på bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå och därmed inte följt Teknikinstallationsavtalet.

Förbundet kräver därför företaget på 200 000 kronor i skadestånd.

Läs också Miljonböter för fuskande entreprenörer på batterifabriken

Företaget har ett flerårigt entreprenadavtal med Northvolt och påbörjade sitt arbete hösten 2020 och ett halvår senare, under våren 2021, begärde facket ut en lista på samtliga av företagets underentreprenörer sedan byggstarten. Resultatet visade att det handlade om elva bolag. Av företagets förteckning framgick det att samtliga elva hade kollektivavtal. Men när facket gjorde en egen kontroll visade sig att inget av de elva underentreprenörerna hade avtal.

Sedan 1995 finns det en skrivning i Teknikinstallationsavtalet om en förenklad process när en entreprenör anlitar en underentreprenör. I dessa fall behövs det ingen förhandling med facket. Ett av kraven där är att underentreprenörer som upphandlas ska ha kollektivavtal. Om underentreprenören inte har kollektivavtal så ska entreprenören i stället kontakta Byggnads för förhandlingar. Något som facket menar inte skett i detta fall.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stämning mot bolag på batterifabriken – anlitade ue utan avtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig