info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Johan Lindholm på plats vid Northvolt – fick inga garanterier om kollektivavtal

Under tisdagen var Byggnads ordförande Johan Lindholm på plats i Skellefteå för att möta företrädare för bygget av batterifabriken. Samtalen beskrivs som fruktsamma av båda parter, men några garantier att det blir fler kollektivavtal fick facket inte.

Pierre Pettersson, ombudsman, besked läget för Byggnads ordförande Johan Lindholm som var på plats vid batterifabriken under tisdagen. Foto: Byggnads

I början av november kunde Byggnadsarbetaren berätta att Byggnads inte drog sig för att lägga en blockad mot bygget av batterifabriken i Skellefteå. Prestigebygget har hyllats och välkomnats av både politiker och näringsliv men har samtidigt fått stor kritik för att inte kräva kollektivavtal från dem som bygger.

– Vi har haft samtal med Northvolt sedan i somras om alla bristerna på bygget och vi har sagt hela tiden att vi kommer ta till stridsåtgärder om det inte blir bättre. Det här är inget nytt för Northvolt, sa Pierre Pettersson, ombudsman på Byggnads till oss då.

Under tisdagen var Byggnads ordförande Johan Lindholm på plats för att skapa sig en bild av läget vid bygget och för att möta företrädare för Northvolt.

– Vi vet att det förekommer svartjobb här. Det är fullständigt oacceptabelt. Kollektivavtal måste införas – annars finns det risk för en blockad, men där är vi inte än, sa han till SVT.

Enligt Byggnads egen uppskattning, och som tidningen Norran skriver om, så jobbar upptill 750 av totalt runt 2000 byggnadsarbetare i företag utan kollektivavtal.

Northvolt beskriver mötet som konstruktivt och att man nu planerar att lära av andra stora byggararbetsplatser för att se hur de jobbar med dessa frågor. Men från det till att Northvolt nu kommer kräva kollektivavtal av samtliga företag på plats, det kommer inte ske enligt Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer på Northvolt. 

– Nej, men vi vill att så många som möjligt har kollektivavtal, säger han till Norran.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Johan Lindholm på plats vid Northvolt – fick inga garanterier om kollektivavtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig