info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 v48

Jättebyte av golvbrunnar – ett år efter inflyttning

Det är ett nytt bostadsområde i Borlänge som drabbats av läckande golvbrunnar. Samtliga 88 brunnar ska nu bytas ut.

Golvbrunnarna var felmonterade. Något som visade sig när hyresgästerna började använda badrummen. Foto: Mostphoto

För ett år sedan blev de 86 hyreslägenheterna på Frostmors väg i Borlänge klara. Hyresgästerna flyttade in i splitternya bostäder. Men ganska snart uppstod ett problem – det kom larm om fuktskador i badrummen.

– Vi började utreda vad det kunde bero på och vi upptäckte att det var något fel på golvbrunnarna, säger Jörgen Olsson, vd på det kommunala bostadsbolaget Tunabyggen.

Läs också När lövsilen blev en håv: ”Någon har inte tänkt”

Jörgen Olsson, vd Tunabyggen.

Golvbrunnarna är monterade i en fabrik i Estland där företaget Module House tillverkade byggelement i trä som sedan skickades till byggarbetsplatsen i Borlänge.

– När golvbrunnarna sattes på plats i fabriken så missade man att ta med en stödring. Ringen är omkring 12 centimeter i diameter och en centimeter bred. Ringens uppgift är att stabilisera brunnens två olika delar mot varandra, säger Jörgen Olsson, och fortsätter:

– När ringen saknas så kan brunnen bli instabil. Den kan tippa någon grad, dela sig något och när det händer börjar det läcka ut i bjälklaget.

Så fort hyresgästerna flyttade in och började använda badrummen började därför vatten långsamt sippra ut från brunnarna. Och efter en tid upptäcktes problemet.

Någon teori om varför stödringen inte monterats?

Läs också Miljonsmällen efter missen: "Jättekomplicerat glas"

– Företaget i Estland har gått i konkurs så vi vet inte riktigt, men sannolikt beror det på den mänskliga faktorn, säger Jörgen Olsson.

Brunnproblemet åtgärdas just nu. Totalt handlar det om 88 brunnar i 86 lägenheter som ska bytas ut. Varje brunn tar mellan tre och fem dagar beroende på hur mycket det läckt och hur långt torktiden är.

– Vi gör det här i samarbete med vår entreprenör, fastighetsbolaget Nils Skoglund, och vårt försäkringsbolag.

Vem kommer att få betala kalaset?

– Det går på vår försäkring. Om det varit möjlig hade vi ställt kraven mot tillverkaren i Estland men det går inte på grund av konkursen.

Annons
EHRAB 250×600 v48b
EHRAB 250×600 v48a
EHRAB 250×600 v48c

Du läser: Jättebyte av golvbrunnar – ett år efter inflyttning