info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Miljonsmällen efter missen: "Jättekomplicerat glas"

De mäktiga tornen Icon i Växjö blev ett häftigt landmärke i staden, med avancerad byggteknik och speciell design. Men fönstren blev lite väl avancerade. Nu måste de bytas ut – för flera miljoner.

Byggnadsarbetaren var på plats när fönstren sattes på plats för två år sedan. Men redan nu måste de bytas. Foto: Lina Alriksson

För två år sedan stod den 67 meter höga byggnaden Icon klar, med sitt speciella skärmtak som binder ihop två torn. Men trots att Växjöborna fått något att skryta om, blev kanske bygget lite väl avancerat på sina ställen. Cirka 200 fönsterrutor på våning 17, 18 och 19 byts för tillfället ut, något som Smålandsposten berättat om tidigare.

Diana Jurukov, affärschef på Fasadglas, berättar varför glasen byts ut.

– Vi levererade dem för två år sedan, men det var ett garantifel på dem, säger hon.

Vad är felet?

– Det är ett ganska avancerat glas med en integrerad persienn inne i isolerrutan. Det har uppstått en beläggning inne i rutan och glasen har blivit mjölkvita.

Det ser lite immigt ut?

– Ja.

Hur stor kostnad blir det att byta ut alla fönster?

– Det är inte riktigt klart. Det har spekulerats att det kommer att hamna på fyra miljoner, men vi vet inte eftersom vi gör det på löpande räkning. Allt beror på väder och vind, hur enkelt jobbet blir.

Vems är ansvaret?

– Fasadglas har levererat glasen, så vi är ansvariga att byta. Men vi har köpt glasen av en leverantör och ansvaret ligger hos dem. Det är ett garantiåtagande som vi tar på oss.

Så ni fakturerar leverantören?

– Absolut.

Är ni mer försiktiga med liknande fönster nu?

– Ja, det här är ett jättekomplicerat glas med persienner för att få bort värmen. Men det finns ju andra alternativ. Nu byter vi till glas utan persienner och levererar en invändig solavskärmning på insidan för att minimera den här risken.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Miljonsmällen efter missen: "Jättekomplicerat glas"