info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Irländares lön prövas i domstol

I dag, tisdag, inledde Arbetsdomstolen förhandlingar i ett mål som gäller vilken lönenivå utländska arbetare har rätt till. Målet är principiellt viktigt för hur lön ska sättas i fortsättningen.

Tvisten gäller arbetare som jobbat i Sverige för det irländska företaget ICDS. De har fått 88 procent av yrkesarbetarlönen. Detta eftersom de saknar svenska yrkesbevis. Det står i byggavtalet att de som avlönas som yrkesarbetare ska ha yrkesbevis som utfärdats enligt reglerna i yrkesutbildningsavtalet. Men Byggnads hävdar att reglerna kom till när arbetsmarknaden dominerades av svensk arbetskraft, att de irländska arbetarna ska ha full lön eftersom de har ett jämförbart yrkeskunnande. Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om tvisten och var på plats i Arbetsdomstolen när den tre dagar långa rättegången började i dag på förmiddagen.

”Har brutit mot avtalet”

– På de här arbetsplatserna har företaget brutit mot avtalet genom att betala för låg lön till de här arbetarna, hävdade Byggnads juridiska ombud Ellinor Gudmundsson.


Läs mer

Lucka i avtalet sänker löner
Byggnads stämmer ICDS
Ny stämning mot ICDS

Det rör sig om ett antal arbetsplatser, bland annat köpcentret Triangeln, i Skåne där ICDS varit underentreprenörer. Byggnads kräver skadestånd på sammanlagt 4,3 miljoner kronor, dels grundat på vad företaget ska ha tjänat på de lägre lönerna och dels grundat på den kränkning som Byggnads menar att lönenivån utgjort.
– De irländska arbetarna är yrkeskompetenta, sa Ellinor Gudmundsson i rätten i dag.
Och enligt Byggnads är utgångspunkten att arbetare med yrkeskompetens ska ha full lön. Man uppger att avtalet i praktiken tillämpas så för svenska arbetare; att den som är tillräckligt kunnig får full lön även om hen inte har yrkesbevis.

”Vill göra utländska arbetare dyrare”

Enligt Byggnads argumentation skulle arbetarna också kunna få yrkesbevis eller erkännandeintyg, som är jämförbart med yrkesbevis, om de ansökte om det i Sverige. Men facket menar att de processerna är krångliga och att man inte kan lägga ansvaret för att lösa det på enskilda arbetare.
När det blev arbetsgivarsidans tur att inleda sin sakframställan innan lunchen frågade sig deras ombud Gunnar Blomberg varför Byggnads alls driver ett sådant här mål.
– Det är, enligt vår uppfattning, för att höja lönerna och göra utländska arbetare utan formell kompetens dyrare än svenskar, sa han.
Han hävdade att begreppet yrkeskompetens används slarvigt av facket och sa att lönesättningen inte är fri.
– Den ska följa ett strikt schema. Det har parterna varit överens om.
Den strikta tolkningen av det schemat är att bara yrkesarbetare med yrkesbevis ska ha full lön.
– ICDS har inga yrkesarbetare anställda, sa Gunnar Blomberg.

Tre dagars förhandlingar

Han uppgav att det inte finns någon på företaget med yrkesbevis eller erkännandeintyg. Enligt hans uppfattning skulle de heller inte få dessa papper om de sökte med sin nuvarande kompetens. Arbetsgivarsidan tycker heller inte att jämförelsen med svenska, fullbetalda arbetare utan yrkesbevis håller. Man håller inte med Byggnads om att parterna i praktiken är eniga om att den svenske arbetare som är kompetent får full lön, oberoende av yrkesbevis.
– Ja, det förekommer. Nej, det är inte accepterat av parterna, sa Gunnar Blomberg.
Huvudförhandlingen fortsätter under onsdag och torsdag. Domen kommer ha betydelse för framtida lönesättning.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Irländares lön prövas i domstol

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig