info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 V38

Insamlingen ger Iliyar drägligt liv – tills utvisningen

Iliyar Turdiev blev skadad för livet efter en sprängolycka på Lidingö. I väntan på utvisningen får Iliyar ett drägligt liv tack vare en insamling.

Iliyar Turdiev och Johanna Oddsen under ett kort möte i centrala Stockholm. Foto: Marta Bartosiak

För ett par veckor sedan berättade Byggnadsarbetaren om Iliyar Turdiev, som lämnade Kazakstan efter att ha blivit förföljd för sina politiska åsikter.

I Sverige började han jobba med anläggning. När han skulle spränga bort berg för att göra plats för en pool vid en villa på Lidingö gick något snett och Ilyar skadades svårt. Stenar träffade honom rakt i ögonen och andra perforerade ansiktet. Iliyar fick problem med hörseln, har fortfarande sprängsten kvar under huden och förlorade stora delar av synen.

Läs också Smällen på Lidingö förstörde hans liv – ingen ställs till svars

– På det högra ser jag bara 40 procent. Och den senaste tiden har jag börjat se svarta fläckar, berättade han.

Kort efter att artikeln publicerades fattade Migrationsverket ett beslut om utvisning som inte kan överklagas. Iliyar har varit utan inkomst efter olyckan och har den senaste tiden ofta tvingats sova på gatan eller i tunnelbaneuppgångar.

Men artikeln fick många läsare att reagera starkt. En av dem var Lidingöbon Johanna Oddsen, som startade en insamling via Facebooksidorna Lidingös anslagstavla och Volontärhjälpen för att hjälpa Iliyar.

– Jag läste artikeln och blev berörd. När man ser sådana saker så önskar man ofta att någon kunde göra något. Så jag tänkte att den här gången kanske den här någon kunde vara jag, säger hon.

Vad berörde dig?

– Jag har alltid varit en sådan som reagerar på orättvisor. Och hur Iliyar hamnade i den här situationen var bara så orättvist.

Johanna berättar över att hon är överväldigad över hur många som skänkt pengar och att insamlingen kommer att fortsätta.

Iliyar och Johanna träffas utanför Åhlens i centrala Stockholm för överlämning av pengar. Det blir ett par artiga handslag och lite mummel innan Iliyar tar till orda.

– Jag är väldigt tacksam för din hjälp, att du anstränger dig. Nu kan jag äta och jag bor på ett härbärge i Spånga. De där fina människorna hjälpte mig, säger han och tittar allvarligt på Johanna.

Men att resan till Kazakstan snart är ett faktum märks på Iliyar. Han slår ner blicken, säger att han är rädd just nu.

– Det var väldigt tungt att få det där utvisningsbeskedet. När jag åker till Kazakstan kommer de till att börja med inte bry sig om mitt hälsotillstånd. De kan också spärra in mig, eftersom jag deltog i politiska möten. Det här är väldigt dåligt för min del, säger han.

Besvikelsen över att han blivit utan vård på grund av att han saknar ett svenskt personnummer tar plötsligt överhanden och Iliyar utbrister:

– De här stenarna i ansiktet plågar mig. Men jag får ingen vård bara för att jag inte kan visa mina fyra sista siffor. Jag är ju också en människa.

Fotnot: Information om insamlingen till Iliyar Turdiev finns på Facebooksidorna Volontärhjälpen och Lidingö anslagstavla.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V38-39 desktop