info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inget besked om lex laval

"Svenska löner och villkor ska gälla alla som jobbar i Sverige." Det är beskedet från den nya regeringen. Exakt vad det kommer innebära för förändringar är ännu inte klart.

Under förmiddagen i dag, fredag, presenterade statsministern Stefan Löfven (s) den nya regeringen. Arbetsmarknadsminister blir Ylva Johansson (s), bostads- och stadsutvecklingsminister blir Mehmet Kaplan (mp).
Stefan Löfven läste upp regeringsförklaringen innan han presenterade ministrarna. Där återkom formuleringar från överenskommelser med miljöpartiet som presenterats tidigare i veckan. Bland annat är beskedet att ”svenska löner och villkor ska gälla alla som jobbar i Sverige”.

Juridiskt bindande löften om villkor

Vad det gäller arbetskraftsinvandring från länder utanför EU är beskedet att man ska inleda ett arbete för att säkra att arbetserbjudandet till den enskilde blir juridiskt bindande.
Det betyder att de anställningsvillkor som arbetsgivaren uppger då arbetstillstånd söks hos Migrationsverket blir bindande, vilket de inte är i dag. Sanktioner ska införas mot arbetsgivare som bryter mot reglerna.

S har lovat att riva upp lex laval

Vad det gäller arbetare som rör sig mellan EU-länderna är frågan exakt vad som ska hända med den omdebatterade lex laval, som socialdemokraterna lovat att riva upp. Lagen begränsar rätten för svenska fackförbund att ta till stridsåtgärder för att kräva kollektivavtal av utländska företag. I överenskommelsen om arbetsmarknaden som socialdemokraterna och miljöpartiet presenterade i onsdags finns inget uttryckligt besked om hur lagen ska hanteras framöver.

A-kassetaket höjs

Andra besked som lämnats under veckan är bland annat att resurserna till arbetslivsforskningen ska stärkas, att a-kassetaket ska höjas och att fas 3 ska avskaffas. Vidare ska det införas stimulanser för byggande av små, energieffektiva hyresrätter eller studentlägenheter och miljonprogrammet ska moderniseras.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inget besked om lex laval

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig