info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

ID06 om nätverket: ”LVF Bygg finns på bevakningslistan”

Hundratals ID06-kort har delats ut till företag i det kriminella nätverk som Byggnadsarbetaren skrivit om den senaste veckan. Detta trots att de inte betalar någon arbetsgivaravgift.

Anders Ording på ID06 hoppas att ett nytt datasystem ska fånga upp bluffbolagen redan efter två månader. Foto: ID06/Cenneth Niklasson

I Byggnadsarbetarens granskning Svartjobbsfabriken framkommer det att företag som ingår i nätverket plockat ut över 500 ID06-kort under de senaste åren. De har varit registrerade på arbetare med namn som i många fall har ett ursprung från forna Sovjetunionen.

I tre bolag som fortfarande är aktiva finnas det minst 127 ID06-kort registrerade. Samtidigt betalade de företagen tillsammans endast 30 000 i arbetsgivaravgift under mars månad, vilket motsvarar tre anställda.

Läs också Svartjobbsfabrikens fasad: Jana, Aleksandr och Gulnare

– Jag har läst reportaget och jag tittade närmare på LVF Bygg. Och det är helt riktigt att de har många ID06-kort i förhållande till hur mycket det betalar in i arbetsgivaravgift, säger Anders Ording, ansvarig för företagskontrollen på ID06.

LVF Bygg granskades av ID06 i slutet av förra året.

– Då låg de också högt när det gäller antalet kort i förhållande till hur mycket de betalar i arbetsgivaravgift. Vi har bolaget på vår bevakningslista.

Två andra företag som ingår i Svartjobbsfabriken, Glasco och Genat, har redan fångats upp och portats från ID06.

– Vi granskade Glasco och Genat under sommaren 2018. De blev avstängda från ID06-systemet i augusti och oktober samma år, säger Anders Ording.

Läs också Så skapar de bluffbolagen – "Är allt okej kan jag ge dig ett pris"

Sedan februari i år har ID06 fått ett nytt system på plats som med automatik ska kontrollera arbetsgivaravgiften mot antalet ID06-kort.

Hur agerar ni när systemet larmar?

– När ett bolag går över gränsen tillskriver vi dem att något inte stämmer. Bolaget måste då spärra ett antal kort. Om de inte gör det så spärrar vi företaget från ID06.

Vad har det gett för resultat?

– Det har gett ett bra resultat så till vida att det är lättare att fånga upp det här bolagen, men vi har inte kommit igång riktigt med det här ännu, vi har fortfarande en del inkörning.

Hur kommer det fungera när ni finjusterat systemet?

Läs också Här värvas svenska byggmålvakter: "Som att bli rånad"

– Då kommer det gå snabbt att upptäcka de här företagen. Det är en månads fördröjning när det gäller arbetsgivaravgiften, men vi bör ändå inom ett tvåmånadersperiod kunna se att något inte stämmer. Då kan vi stoppa de här bolagen i ett tidigt stadium.

På ID06 håller man även på att uppdatera ID06-systemet för att öka säkerheten ytterligare. Något som innebär att samtliga kort ska bytas ut. Det nya systemet ska börja gälla 21 januari 2020.

En förändring är att alla på bygget måste identifiera sig själva för att få ut ett kort. Med bank-id om man är svensk medborgare och med pass om man kommer från ett annat land.

– Då kommer uppgifterna om att det är rätt person bakom varje ID06 bli säkerställda. Något som är bra för Skatteverkets kontroll av personalliggarna, säger Anders Ording.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ID06 om nätverket: ”LVF Bygg finns på bevakningslistan”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig