info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

ID06-bytet: "De blir insläppta av kompisar, trycker ihop sig, blir uppgivna"

I natt försvann möjligheten att komma in på bygget med det gamla ID06-kortet. Eller gjorde den verkligen det? Våra reportrar är på plats vid grindarna i Stockholm och Malmö.

Foto: Kristian Borg
Det kommunala badhuset Forsgrenska på Medborgarplatsen i Stockholm renoveras sedan två år tillbaka. Byggnadsarbetaren är på plats den första morgonen som det nya ID06-systemet ska vara på plats. Nästan alla vi träffar kan visa upp ett nytt ID06-kort. Ändå kommer de inte in på sin arbetsplats. Underentreprenör eller huvudentreprenör, snickare eller betongare, svensk eller utländsk spelar ingen roll.
Andrzej Babula är snickare från Polen och arbetar för DTS Akustik. Han har jobbat i Sverige i fem år, varav två och ett halvt år på Forsgrenska. Han fick det nya kortet för tre månader sedan och det har fungerat problemfritt. Tills nu. Vi står och pratar i snålblåsten medan hans kollega ringer ett samtal. Efter några minuter blir de insläppta inifrån.
– Han som öppnar har pratat med min chef så det är okej. Jag kommer att logga in med telefonen, säger Andrzjej Babula och hastar in till bygget.
Leo går på yrkesgymnasiet och utbildar sig till elektriker. Han har praktiserat på Forsgrenska i ett halvår, men idag satte systemet stopp. Trots att han har det nya kortet.
Vad ska du göra nu då?
– Jag får vänta på min handledare, säger han.
Men det behöver han inte, kompisens kort fungerar och han slinker in bakom honom i grinden.
Valerij från Litauen är snickare och har jobbat i Sverige i ett halvår och på Forsgrenska i en månad. Han börjar klockan sex, är på plats i god tid och prövar båda grindarna utan framgång.
– Jag har inte fått det nya kortet än, det är problemet. Men jag har beställt det. Till sist blir han insläppt av en kollega som kommer ner.
Det är en vanlig syn idag: Byggnadsarbetare som hjälper varandra att komma in. En blippar ett kort, två personer trycker in sig genom hjulkorset tillsammans. En del får hjälp av andra som är på väg in, en del släpps in genom att någon på insidan kommer ner. Samma kort lånas ut eller används flera gånger. En man släpper in kollegor löpande från utsidan.
– Om man väntar en stund fungerar kortet igen, säger han, tar en rökpaus och blippar in ännu en arbetskamrat efter ett tag. Några går iväg uppgivet och röker.
– Jag är trött på det här, jag drar hem, säger en.
Problemet har pågått i veckor, berättar betongaren Tomas Andersson på Peab, som är huvudentreprenör på Forsgrenska.
– Jag har haft det nya kortet i två och en halv månad och det har strulat flera gånger. Det är många som haft problem. Det är värdelöst. Det gamla var det aldrig något med.
Vad tycker du om själva systemet då?
– Det är väl bra – om det fungerar, säger Tomas Andersson.
Betongaren Tomas Andersson har upplevt massa strul med de nya korten.
Flera går iväg till den bortre grinden, men utan resultat. Det är inte kortläsarna det är fel på. Efter en halvtimme kommer en vakt och öppnar den stora grinden på baksidan av badhuset.
– Jag kollar deras id och släpper in dem om de har det nya kortet. Om det är några oklarheter skickar jag dem till platskontoret, säger han.
Kvart i sju kommer platschefen Johan Meyer ner till grindarna. Det visar sig att hans kort inte heller fungerar.
– Det gick ju igår. Jag har ingen aning om varför, säger han.
Han ser ändå ut att ta det hela med ro.
– Vi ger det någon timme, sedan får vi ringa supporten. Det måste vara något systemfel.
Tre byggnadsarbetare står vid grinden och blippar. Som många andra försöker de om och om igen. Johan Meyer går fram. Två av dem har det nya kortet, en har det gamla.
– Det har ju gått ut instruktioner, du skulle ha ordnat det för länge sen. Nu får du gå till platskontoret och skriva in dig, instruerar Johan Meyer.
– De har mycket att göra där idag, konstaterar han. Om några månader ska badhuset stå klart. Arbetet har flutit på bra, men nu börjar schemat bli pressat.
– Om du kommer imorgon igen så funkar allt. Det måste det göra. Timmar har vi råd med, men inte dagar, säger platschefen Johan Meyer.
Samtidigt vid det gamla polishuset vid Davidshallstorg i centrala Malmö. Här bygger Riksbyggen om till nya exklusiva lägenheter. Det är BAB bygg som är huvudentreprenör. 

Här går några in med sina gamla kort, någon kommer inte in med sitt nya. Flera går in tillsammans och några genom öppen grind. Byggnadsarbetaren Manuel Goncalves, från Portugal och Kaspars Rubikis från Lettland är några av de första på plats.
Min boss sa att det skulle vara nya kort, så jag har ett nytt. Jag visste att det skulle ske ett byte men inte just idag, säger Kaspars.

Tyvärr funkar dock inte hans nya kort och han får gå in tillsammans med kollegan Manuel, vars gamla kort fungerar i kortläsaren på väg in till bygget.

Manuel Goncalves och Kaspars Rubikis i Malmö. Foto: Margite Fransson

–  Är det här ett nytt eller ett gammalt kort? Byggnadsarbetaren Gabriel Brzic från Kroatien blev orolig när han hörde snacket bland kollegorna under morgonen. De nya ID06-korten var det stora samtalsämnet.
– Jag var rädd för att inte komma in på bygget, säger han.
Det visar sig att han har ett gammalt kort – men det funkar i kortläsaren på väg in till bygget.
– Tur, säger han, nu ska jag be att få ett nytt.

Han tycker det är viktigt med identitetskoll som fungerar.
–  Om man inte har id-kort för att passera kan ju folk gå in och stjäla, säger han.
Göran Persson är anläggare på BAB Bygg och kommer med sitt nya kort ID06-kort och loggar in sig på bygget.
– Även jag har haft problem med kortet men det är bra att man byter till nya. Det är viktigt att man försöker få styr på saker och ting i branschen. Det måste göras, säger han. Han tycker det är viktigt, inte minst på en arbetsplats som denna med mycket underentreprenörer.

Han säger att han och hans kollegor fått nya kort, men det gäller inte alla underentreprenörer. Vissa har, andra inte. BAB har åtta egna snickare och platsledning på storbygget. Wiktor Lukaszewski från Polen är kranförare. Han har heller inget nytt kort.­
– Jag ska få ett nytt men jag vet att det ska gå att komma in på bygget, säger han.

Det vi ser är att vissa går in på bygget med nya kort, andra går in med gamla, några går in tillsammans oklart om det beror på korten eller inte. Vissa går igenom en öppen grind. Vi frågar om de som kommer vill visa sina kort. Ett antal visar upp nya, men flera har gamla.

På arbetsplatsen har en person i uppgift att registrera nya kort, samtidigt som arbetaren ska få en introduktion.

Platschefen Till Hartmann blir förvånad att det går att gå in på bygget med de gamla korten.
–  Alla våra egna anställda och underentreprenörer ska ha nya ID06, det har vi sagt till om i god tid.  Man ska inte komma in med de gamla korten idag. Jag visste inte att det gick, jag ska ta i detta, säger Till Hartmann, platschef på BAB.

Han säger att han inte kände till att vissa använder en annan ingång, än den med kortläsaren för att ta sig in.
– Det är bara ett fåtal som har rätt att använda den, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ID06-bytet: "De blir insläppta av kompisar, trycker ihop sig, blir uppgivna"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig