info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Huvudentreprenörsansvar införs i Danmark

Fackförbundet 3F och motparten Dansk Byggeri har tecknat nytt kollektivavtal för 80 000 danska byggarbetare. Avtalets stora nyhet: arbetsgivarna accepterar huvudentreprenörsansvar.

Efter förhandlingar som kärvat betänkligt undertecknade danska fackförbundet 3F och motparten Dansk Byggeri på tisdagseftermiddagen ett nytt kollektivavtal som omfattar 80 000 byggnadsarbetare.
‒ Vi har varit på en lång resa och vi har varit tvungna att ta några omvägar. Det har funnits tillfällen i samtalen där det såg illa ut. Men vi har hittat nya vägar och vi har kommit hem med ett resultat som vi är mycket nöjda med, Kim Lind Larsen, ordförande i 3F:s byggavdelning, till förbundets tidning Fagbladet 3F.

Förhandlingar bröt samman

Så sent som i helgen bröt överläggningarna samman sedan 3F:s förhandlingskommitté förkastat ett avtalsförslag med motiveringen att Dansk Byggeri inte tog oron över social dumpning på allvar. Men när det nya avtalet i dag presenterades stod det klart att arbetsgivarna valt att tillmötesgå fackets krav. Avtalet innehåller skrivningar om att huvudentreprenörer med kollektivavtal ansvarar för att även deras underentreprenörer följer avtalet.

”Steg i rätt riktning”

Facket ska också få rätt att begära ut upplysningar om underentreprenörer samt att hålla informationsmöten för utländska byggföretag och deras anställda.
‒ Vi tar hela tiden steg i rätt riktning på detta område. Vi har medvind i kampen mot social dumpning både bland allmänheten och hos politiker. Nu har vi många verktyg för att bekämpa social dumpning i vårt avtal, säger Kim Lind Larsen till Fagbladet 3F.


Detta innehåller avtalet:
Förutom verktyg mot social dumpning innebär avtalet också att lägstalönerna höjs med sex danska kronor per timme över de närmaste tre åren. Ackordsprislistorna stiger med 5,8 procent under samma tid och lärlingslönerna med 1,7 procent om året.
Rätt till full lön under föräldraledighet och bättre säkerhet från första sjukdagen vid vård av sjukt barn.
Satsningar på uppsökande arbetsmiljöarbete och fokus på kompetensutveckling i byggbranschen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Huvudentreprenörsansvar införs i Danmark

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig