info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hotade slå ihjäl inspektör

En byggnadsarbetare hotade att slå ihjäl en arbetsmiljöinspektör som tog bilder på arbetsplatsen. Orsaken till hotet var att han trodde att inspektören kom från facket. Byggnadsarbetaren döms nu till dagsböter.

Händelsen inträffade i mitten av september i Kungsbacka. Två inspektörer från Arbetsmiljöverkets Göteborgsdistrikt besökte en fastighet i Onsala, där de skulle göra en inspektion av fastigheten efter ett anonymt tips. Byggnadsarbetaren höll på att utföra takarbete på fastigheten och var placerad i en skylift i höjd med taket.

Förnekar hot

Under inspektionen tog en av inspektörerna en del bilder av arbetsplatsen. Byggnadsarbetaren uppfattade det som inspektören tog bilder av honom. Han blev upprörd och hotade att slå ihjäl inspektören om han inte gav kameran till honom. Dessa uppgifter har bekräftats av den andre inspektören. Byggnadsarbetaren har medgett att han uttalat sig olämpligt, men förnekat att han har uttalat något hot. Chefen som stått bredvid säger att han inte hört något hot, men säger också att han hör dåligt.

Trodde inspektören kom från facket

Varbergs tingsrätt anser att båda inspektörernas uppgifter är trovärdiga och att det är utrett att händelsen gått till på följande sätt. I anmälan åtalades byggnadsarbetaren för hot mot tjänsteman alternativt olaga hot. Tingsrätten dömer byggnadsarbetaren för olaga hot. Orsaken till detta är att byggnadsarbetaren i förhör sagt att han trodde att inspektören kom från facket.

Dömst till dagsböter

Tingsrätten bedömer att denna uppgift inte är osannolik, bland annat på grund av att de kläder som inspektören bar, enbart var märkta med ”Arbetsmiljöverket” på ryggen. Det är inte troligt att byggnadsarbetaren skulle ha märkt detta från den position han hade från skyliften. Inspektören ska också ha frågat byggnadsarbetaren vad han trodde att inspektören kom från och då ska han ha svarat: facket. Byggnadsarbetaren döms till dagsböter, 70 à 50 kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hotade slå ihjäl inspektör

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig