info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 V49-50 PC

Höjdare tar time out – konferenser granskas

Regionsekreterare Fredrik Sirberg och ekonomiansvarig Jonte Söderström har lämnat ledningen och styrelsen för Byggnads Stockholm-Gotland med omedelbar verkan. Orsaken är en internutredning av konferenser och representation.

"Jag vill titta över vår organisation och se till att vi har en bra verksamhet. Min magkänsla säger att det är rätt beslut", säger Tomas Kullberg om utredningen. Foto: Byggnads

Byggnads region Stockholm-Gotland gick idag ut med ett pressmeddelande om att de två ombudsmännen Fredrik Sirberg och Jonte Söderström tar time out. Där står att Emmelie Renlund utsetts till ny regionsekreterare och att Dennis Rydberg blir ny tf. ekonomiansvarig. Regionens ordförande Tomas Kullberg, som tillträdde sin tjänst i mars i år, berättar vad som ligger bakom beslutet.

– Under tidens gång tycker jag att det har varit väldigt mycket konferenser och därför har jag velat göra en lysning på hur det verkligen ser ut, om vi har för mycket konferenser. Det är en internutredning som börjar rulla idag, säger Tomas Kullberg och fortsätter:

– Under utredningen har Fredrik Sirberg och Jonte Söderström valt att ta time out. De har gjort det för att den här internutredningen ska bli värd någonting i slutändan.

Tror du att några fel har begåtts hos den tidigare ledningen?

– Vi tror inte på några oegentligheter, men vill göra en bra lysning som också är trovärdig. Medlemmarna ska känna att det finns ett värde att vara medlem hos oss, att vi har en bra verksamhet.

Vilka konferenser syftar du på?

– Det är ledningskonferenser, personalkonferenser, egentligen allt som inte har varit utbildningar. Sedan har det varit resor, representation, sådana saker som vi har tittat på i samma veva.

Hur lång tid tillbaka sträcker sig utredningen?

– Sex år tillbaka i tiden.

Vem utreder?

– Vi har anlitat KPMG, våra revisorer. De har en internavdelning som sköter de här bitarna.

Gör du det här för att du har en känsla av att något inte gått rätt till?

– Nej, det handlar mer om en rimlighetsgrad när det till exempel gäller konferenser. Vi vill snäppa upp vår verksamhet och se till medlemsnyttan i första hand.

Om du inte misstänker något är det ju ändå rätt drastiskt med en utredning och två personer som tar time out?

– Det handlar mer om att jag vill att utredningen ska vara värd något. Om det kommer fram något vill jag inte ha några spekulationer om att två personer från den gamla ledningen var kvar under utredningen. Det är en säkerhetsfråga.

Har det här skett på ditt eget initiativ, eller har något utifrån fått dig att fatta beslutet?

– Jag kan villigt erkänna att Aftonbladet har hört av sig om vilka konferenser och vilken representation vi har haft. Det är inte det som ligger till grund för beslutet fullt ut. Det har kanske belyst situationen och öppnat en dörr för mig att börja titta på det här.

Har det varit svåra beslut att fatta?

– Ja, det är alltid svåra beslut att fatta när det gäller personer och vart man ska. Men jag känner att jag vill titta över vår organisation och se till att vi har en bra verksamhet. Min magkänsla säger att det är rätt beslut.

Om det inte skett några etiska felaktigheter, kommer personerna tillbaka då?

– I dagsläget kan jag inte svara på det fullt ut. Det finns alla möjligheter men jag kommer inte att lova något sådant.

Byggnadsarbetaren söker Fredrik Sirberg och Jonte Söderström.

Uppdatering: Under torsdagen publicerade Aftonbladet en artikel om sin granskning av Byggnads Stockholm-Gotland.  

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Byggnadsarbetaren 250×600 V49-50