info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Höjdare petad på kongressen: ”Skickligt iscensatt kupp”

På kongressen manövrerades den nominerade förbundssekreteraren Patrik Östberg ut. Han fick inte förnyat förtroende. Frågan är om det skett i enighet med stadgarna. Stämningen var upprörd. Det är en demokratisk kantboll och ställer till det för förbundet, menar flera som tidningen talat med.

Patrik Östberg och Johan Lindholm. Foto: Mette Carlbom, Terese Perman

”Klockan fem i elva idag hade vi ingen aning om det här, då var allt under kontroll, men det är klart att det handlar om en komplott”, säger en anonym källa, nära ledningen om misstroendet mot den nominerad förbundssekreterare under pågående kongress.

Omvalda förbundsordförande Johan Lindholm bekräftar:

– Sju minuter innan inledningstalet visste jag ingenting om det här.

Byggnads har sedan 2012 styrts av en kvartett. Tre av dem, ordföranden Johan Lindholm, avtalssekreteraren Torbjörn Hagelin och andre ordföranden Lars Hildingsson fick förnyat förtroende under torsdagen. Den fjärde i ledningsgruppen, förbundssekreteraren Patrik Östberg, röstades däremot ner.

Resultatet kom som en chock, vittnar både tjänstemän, ombud och den i övrigt omvalda ledningen om.

Inte heller valberedningen hade hört talas om några andra kandidater.

När det var dags för val gick flera personer, bland annat Alexander Bergkvist från region Mellan-Norrland, upp i talarstolen. De sa att de inte ville ge förbundssekreteraren fyra nya år. Men stadgarna säger att den frågan gäller hela styrelsen eller ingen alls. Då blev det istället en fråga om förnyat förtroende för just den posten, och som tidigare rapporterats, blev siffrorna 50-98. (98 för vakans och 50 för Patrik Östberg). Det betyder att fem av elva regioner ställt sig bakom utspelet.

Den chockade förbundssekreteraren lämnade kongressen. Nu diskuteras det om detta är ett demokratiskt tillvägagångssätt och om det genomförts i enighet med Byggnads stadgar. Alla regioner har haft nästan ett år på sig att via sina förbundsfullmäktige nominera en annan kandidat. Ändå har inga andra förslag kommit in.

Patrik Östberg har av många ansetts ha ”hårda nypor” och det har funnits meningsskiljaktigheter mellan honom och framför allt de yngre förtroendevalda i vissa regioner.

”Det är väl inte alltid så populärt att åka runt och tala om att styrelsens beslut måste respekteras”, säger en anonym källa och att ”Patrik inte alltid varit smidig i den dialogen”.

Andra ordförande Lars Hildingsson oroas för Byggnads framtid med en vakans på den posten.

Men gruppen som drivit utspelet, med personer bland annat från Mellan-Norrland och Småland-Blekinge påstod sig ha en kandidat för uppdraget på själva kongressen. Här blev de dock stoppade.

Kongressen enades om att posten förblir vakant.

– Det är mycket allvarligt att komma med sådana här beskyllningar, säger Fredrik Sirberg med ett förflutet i Stockholm-Gotland, som själv varit med om att bli bortpetad.

Förbundssekreterarrollen är en tung post. Innehavaren av denna har bland annat ansvar för stadgar och arbetet kring dessa, organisationens inre arbete, demokrati- och organiseringsfrågor.

– Det är verkligen en demokratisk kantboll att göra på det här sättet och frågan är om man ens får gå emot sin egen regions fullmäktiges beslut. De har ju gett Patrik Östberg nytt förtroende, fortsätter Fredrik Sirberg.

Tillsättningen av en förbundssekreterare kommer istället att ske under en extrakongress i mars 2023.

Tidningen har sökt Patrik Östberg för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Höjdare petad på kongressen: ”Skickligt iscensatt kupp”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig