info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Höjda krav på nystartsjobb

Från 2017 krävs lön och villkor likvärdiga med kollektivavtal för nystartsjobb. Sådana krav har saknats just för nystartsjobben, den mest omfattande varianten av subventionerad anställning.

I regeringens budgetproposition slås fast att lön och andra anställningsvillkor i nystartsjobb ska följa, eller vara likvärdiga med, kollektivavtal från och med år 2017.
Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om facklig kritik mot att det saknats krav på kollektivatalsenliga villkor, samt om flera fall där nystartsjobb lett till tvister och lönekrav i branschen.
Nystartsjobb är till för personer som behöver hjälp med att komma in på arbetsmarknaden. Det kan gälla den som varit arbetslös länge, eller den som till exempel varit sjuk. Motsvarigheter till anställningsformen har funnits sedan 80-talet. Ett krav som normalt följt med har varit att lön och anställningsvillkor ska vara i nivå med branschens kollektivavtal. Men nystartsjobben är än så länge ett undandtag. Här finns inget krav på att andra förmåner än lönen ska anpassas efter kollektivavtalen.

LÄS MER
Byggnadsarbetaren 2013: ”Fyndmarknad eller jobbstöd?”

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Höjda krav på nystartsjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig