info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kommer heta utmaningen att locka kidsen till vent?

Krypa i ventilationskanaler som i en actionfilm. Sväva på en luftström. Det är några av utmaningarna som ska få ungdomar att bli intresserade av yrken inom ventilation.

Ventilationsmontören Pontus Forsström tillsammans med Manfred utmanar varandra i bastun. Foto: Plåt & ventbyrån

”Var fick du luft ifrån?” heter en ny serie korta filmer där youtubestjärnan Manfred Erlandsson gör olika test inom ventilation. I ett av klippen är nyutbildade ventilationsmontören Pontus Forsström, 20 år, med.

I filmen testades vem som kan sitta längst tid i bastu där temperaturen var 90 grader. Extra utmanande, eftersom ventilationsluckan i bastun stängdes efter ett tag.

– Det var tufft, jag var dessutom halvsjuk
när vi spelade in det där. Men det var kul att jobba för Manfred. Han är en lättsam person och skön att vara med. Han styrde upp allt tillsammans med en tjej från Plåt och Ventbyrån, säger Pontus.

Målet med serien är att väcka ungdomars intresse för att arbeta med luft och inspirera till yrkesvalet ventilationsmontör, exempelvis genom att välja den nya inriktningen Ventilation på gymnasiets VVS-och fastighetsprogram.

Pontus tror att filmerna kan inspirera yngre ungdomar med tanke på att Manfred Erlandsson har 300 000 prenumeranter på sin kanal.
– Jag tror att det här kan hjälpa till att få fler till branschen. Filmen fick snabbt stor spridning. Att vara ventilationsmontör är mer än luft som för de flesta bara finns utan att man tänker på det. Ventilation är väldigt mycket mer.

Serien ”Var fick du luft ifrån?” går ut på att Manfred utsätter sig för luft och ventilation i olika former, till exempel tryck, flöde, fukt, temperatur, ljud och luftens beståndsdelar. Därigenom får tittarna lära sig mer om ventilationens funktion och betydelse på ett underhållande sätt. Manfred testar även myter, tar reda på var luften kommer ifrån och vad som krävs för att bygga ett fungerande ventilationssystem.

Youtubestjärnans ventilations-utmaningar ska locka fler till branschen. Foto: Plåt & ventbyrån

– Den som gillade att bygga lego som barn kommer tycka om yrket. Men det handlar inte bara om att montera rör. Det handlar också om systemuppbyggnad och då är det viktigt att kunna tänka och planera. Sen är det också fysiskt. Det finns mycket att lära sig – utan bra ventilation sprids sjukdomar och det finns olika system beroende på lokal så det är mycket man ska kunna, säger Pontus.

Enligt Plåt- och Ventföretagen behövs det till och med år 2025 ytterligare 1200 utbildade ventilationsmontörer i Sverige och därmed är det viktigt för branschen att den fylls på med unga talanger. Pontus var den enda eleven i sin årskull/gymnasium som valde vent och fick skräddarsy sin egen utbildning.

Han gick ut i våras och vann dessutom yrkestävlingen SM i grenen ventilationmontage. När Byggnadsarbetaren når honom är han på jobbet, på företaget Energikontroll, en liten firma i Söderköping.
– Jag trivs som fisken i vattnet. Måndagen efter studenten var jag på plats.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kommer heta utmaningen att locka kidsen till vent?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig