info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hemlig rondellkonstnär gäckar Skanska

En anonym konstnär placerar ut konstverk i en skånsk rondell. Farligt säger Trafikverket och ger Skanska i uppdrag att plocka bort verken. Men de boende vill helst att konsten blir kvar.

Det senaste verket, nu på kommunens mark. Utforskande av nya omgivningar? Foto: Peter Lennartsson.

Det började i höstas med ett antal hundskulpturer som byttes av i Bromöllarondellen. Skanska, som har Trafikverkets entreprenad i norra Skåne, har gång på gång ryckt ut och avlägsnat konsten, som anses utgöra en trafikfara. Men hela tiden har nya verk satts upp.

När hundarna tagits bort kom ett tält med tvätt på en lina och en liten buffé av spritflaskor. När även denna försvann dök istället en kyrkogård upp med hundnamn på korsen.

Föremålen förvaras i tre månader innan den slängs. En konstförening har ansökt om att få ställa ut konsten men den får bara lämnas ut till konstnären själv.

Staffan McLearnon, Skanska. Foto: Privat.

– Ingen vet vem konstnären är. Om de hör av sig så får de tillbaka verken, men Trafikverket har gjort en polisanmälan. Jag minns inte exakt, tror det var nedskräpning, säger Staffan McLearnon, projektchef på Skanska.

Upplever du konsten som trafikfarlig?

– Ja det gör jag. Trafikverket tar ansvar för att du ska kunna köra säkert och inte bli distraherad.

Staffan McLearnon har inte upplevt några reaktioner från lokalbefolkningen när Skanska tagit bort konsten.

– Inte mer än att det kommer nytt, var och varannan vecka sedan oktober i fjol. Nu verkar det som att konstnären hittat en annan plats, där kommunen är väghållare. Kanske får de bli kvar längre där.

Verken har diskuterats livligt i sociala media. De boende i Bromölla tycks vara övervägande positiva till konsten, inte minst i Facebookgruppen Konstirondellen Bromölla.

Emine Mol är Bromöllabo. Hon har fotograferat rondellkonsten och tycker att den gärna får stå kvar.

– Jag tycker den är häftig! De allra flesta här är positiva och många undrar varför man lägger energi på att ta bort dem. Det är ju jättefin konst, som den här personen har lagt så mycket energi på.

Trafikverket menar att förare kan bli distraherade av verken? 

– Jag kan hålla med, men samtidigt kan man undra varför det då får sitta uppe jättestora digitala reklampelare med rörliga bilder och text utmed vägen. Det tycker jag är värre. Eller när man till exempel smyckar ut cirkulationsplatserna med julgranar. Om någon motorcyklist kör in i dem, vad händer då?

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hemlig rondellkonstnär gäckar Skanska

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig