info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hårdare kamp om jobben

Ni som arbetar som plåtslagare har anledning att jubla. Plåtslagaryrket är det enda byggyrket som platsar på Arbetsförmedlingens lista över yrken med störst brist 2013.

Arbetsförmedlingen kom idag på förmiddagen med rapporten ”Var finns jobben 2013”. I år räknar Arbetsförmedlingen med att sysselsättningen kommer att minska med 25 000 personer. Tillgången på jobb förväntas minska i många yrken över hela landet. På kort sikt kommer antalet yrken med brist på arbetskraft att bli färre, men på lång sikt spår Arbetsförmedlingen att det kommer att bli arbetskraftsbrist i alltfler yrken på grund av stora pensionsavgångar i kombination med att det utbildas för få.

Balans för många byggyrken

Tidigare år har flera byggyrken varit med på Arbetsförmedlingens lista över yrken där det förväntas brist. På årets lista platsar bara plåtslagare. På tjänstemannasidan finns däremot flera yrken med koppling till byggbranschen med och då bland annat Civilingenjörer för bygg och anläggning, VVS-ingenjörer och Byggnadsingenjörer. Det finns även en lista över yrken där Arbetsförmedlingen förväntar sig stor tillgång under 2013. På den listan finns inget byggyrke med. Kontentan blir då att för många byggyrken kommer det under året att råda balans mellan tillgång och efterfrågan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hårdare kamp om jobben

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig