info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hård debatt om lönedumpning

Riksdagsdebatten om lönedumpning och upphandlingsregler engagerade många riksdagsledamöter idag.

Idag debatterades regeringens förslag till ny upphandlingslag. Riksdagen sade nej till förslaget, som hade inneburit att det skulle bli obligatoriskt att kräva kollektivavtalsliknande villkor vid offentlig upphandling. De borgerliga partierna samt Sverigedemokraterna var emot lagförslaget.
Debatten pågick i över tre timmar. Magnus Manhammar (s) anklagade Sverigedemokraterna för att vara ett parti som driver en politik som orsakar sämre villkor för arbetare. Han syftade på att partiet i början av 2016 skrivit en motion om Vitajobbmodellen men att man nu ställt sig bakom den borgerliga oppositionen och röstat nej till att offentliga myndigheter ska kunna ställa krav på arbetstid, lön och semester vid upphandlingar. Vitajobbmodellen går bland annat ut på att ställa krav på kollektivavtal vid upphandlingar.

”Viktigare med jobb”

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt replikerade med att det är viktigare för löntagare på den svenska arbetsmarknaden att de kan få ett nytt jobb när det krisar. Därför, hävdade Oscar Sjöstedt, är det viktigare att stödja olika förslag som gynnar näringslivet och ”socialdemokraternas lagförslag missgynnar näringslivet”.
Moderaten Jan Ericson sade att socialdemokraterna ”klantat sig” när man inte sökt samförståndslösningar med oppositionen innan man sydde ihop lagförslaget så att riksdagen hade kunnat enas kring en lösning.
– Sverige är det enda land i EU som inte fått en heltäckande upphandlingslag, varför har ni inte försökt hitta en lösning? Istället valde ni politisk strid med oppositionen.
Han hävdade också att regeringens förslag till ny upphandlingslag hotar svenska småföretag och svenska jobb.

”Vi vill underlätta för seriösa företag”

Detta fick socialdemokraten Monica Green att tända till.
-Taxibranschen vädjar att ni ska rösta igenom det här, branschen blöder. Den seriösa taxibranschen konkurreras ut, på små orter kan seriösa företag inte lägga anbud. Vi underlättar för småföretag om myndigheter får ställa krav på arbetstid, lön och semester för all personal.
Jan Eriksson replikerade med att skjuta in sig på att svenska företag har krav på sig att erbjuda sina anställda försäkringar och pension. Detta riskerar att missgynna svenska företag eftersom reglerna inte är lika långtgående inom EU-rätten.

”Hur ska en bransch regleras?”

Vänsterpartisten Ali Esbati ville få svar på om moderaterna kunde presentera någon alternativ modell än kollektivavtalsmodellen.
-Vad ska reglera en bransch? Har ni bättre förslag? Ska företag få fria händer att dumpa löner?
Regeringen tvingas nu backa ett steg, tänka om och presentera ett nytt lagförslag. Samtidigt riskerar Sverige att bötfällas av EU-kommissionen eftersom direktiven skulle ha varit implementerade redan i april i vår.
Läs mer:
Mer om lagförslaget kan du läsa här.
Johan Lindholm: ”Kollektivavtal ska gälla fullt ut”
Regeringens lagförslag (Del 1 av 4)
”Hårt slag mot arbetare”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hård debatt om lönedumpning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig