info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här bygger de ut Facebook

När Facebook bygger sin första serverhall utanför USA väljer de Luleå. Rätt klimat och närheten till billig el gör Luleå till den perfekta platsen. Vi har pratat med byggnadsarbetarna som bygger den 28 000 kvadratmeter stora serverhallen.

– Det här måste vara Sveriges största ventilationsrum, säger betongarbetaren Jonas Sundberg och ler.
Tillsammans med ett hundratal andra byggnadsarbetare från NCC, och en uppsjö av underentreprenörer, bygger han det sociala nätverket Facebooks nya serverhall på Porsön i Luleå. Det är den första serverhallen som Facebook bygger utanför USA. När den 317 meter långa hallen är klar i december är det härifrån som Facebook kan växa. 800 miljoner användare är tydligen inte nog för den amerikanska internetjätten. Bygglov och mark finns redan på Pors-ön för två lika stora serverhallar till.
Jonas Sundberg och hans kollega Anders Vesterlund gjuter golvet till ventilationsrummet på övervåningen. De lägger ut plåtar över stålskelettet, som de sedan fäster med en bultpistol. Hela övervåningen kommer att bli ventilationsrum till serverrummet en våning ner. Båda våningarna ska tillsammans bli
39 000 kvadratmeter stora.
– När vi fäst plåtarna i stålkonstruktionen lägger vi ut armeringsjärn och sen gjuter vi betong
över alltihopa, berättar han.
Det gigantiska ventilationsrummet krävs därför att servrarna, som ska fylla hela nedervåningen, kommer att stå på dygnet runt och inte får bli överhettade.
Trappan som förbinder övervåningen med markplan är glashal. Där nere är ett flertal byggliftar i gång, och i korgarna står byggnadsarbetare med stora svarta nät i händerna. Näten späns fast i bjälkarna och fungerar som fallskydd om någon av arbetarna på övervåningen skulle falla över kanten.

Hinner med många ramar

Läs också Röjningen klar inför Google-bygge

Intill ena husväggen,i den bitande kylan, står snickaren Jörgen Nilsson med en skruvdragare i ena handen och bygger en ventilationsram som sedan ska monteras i taket.
– Det ska bli en 200 stycken. Vi har redan gjort en tolv femton ramar, säger Jörgen Nilsson samtidigt han drar in en skruv i en av träbalkarna.
I dagsläget står 100 meter av serverhallens stålskelett färdigt, och det går snabbt. När Byggnadsarbetaren besöker Facebookhallen i mitten av januari har bygget bara varit i gång i tre månader.
För Luleå och Norrbotten är Facebookbygget viktigt. På kommunhuset tror man att Facebooks etablering kan ge Luleå en it-image. Ett samarbete mellan Facebook och Luleå tekniska universitet är också planerat. När serverhallen är klar räknar man med att den kommer att skapa omkring 50 jobb. På bygget finns just nu 100 byggnadsarbetare från hela Norrbotten. Flera av dem som Byggnadsarbetaren pratat med har sina hem i Boden, Kalix och Haparanda.

Kämpade för Facebook

Luleå kommuns starke man Karl Petersen (S) kämpade hårt för att få Facebook till orten. Av de 22 orter i Sverige som Facebook var intresserade av vann Luleå till slut. Luleås kalla klimat och närheten till miljövänlig och billig el var det som avgjorde. Men just som Facebook skulle bestämma sig för Luleå överklagade en privatperson och några lokala ornitologer bygget.
I elfte timmen fick dock kommunen godkänt av
miljödomstolen och bygget kunde starta. Den 17 oktober 2011 togs första spadtaget.
Ett strömavbrott skulle vara förödande för Facebookanvändare över hela världen. Därför har serverhallen utrustats med två egna ställverk och extra generatorer som kommer att kontrolleras dagligen. Serverhallen ska också förses med dubbla sprinklersystem.

Stort – men okomplicerat

Precis redo att kliva upp på en saxlift och hissa sig 15 meter upp i luften träffar vi snickaren och Luleåbon Kristoffer Lahti. Det är inget komplicerat bygge, förklarar han, men stort.
– Vi får prewall-väggarna i bitar. De består av två plåtskivor med isolering emellan. Vi hissar oss dit upp och monterar väggen bit för bit, säger han och pekar på stålkonstruktionens övre del.
När Prewoolskivan är fastskruvad sprutar de isoleringsskum i skarvarna och monterar stållister längs med kanterna. Sen är det bara på med nästa.
– Vi monterar åtta väggbitar om dagen, förklarar Kristoffer Lahti.
Även om det är NCC som har sina gubbar på plats, drivs bygget av ett samägt företag där NCC ingår tillsammans med två amerikanska byggföretag: DPR Construction och Fortis Construction.
– Men jag har inte behövt prata någon engelska än. Det finns bara en amerikan på bygget, säger lagbasen och snickaren Anders Isacson.

300 byggarbetare – samtidigt

Han berättar att jobbet som lagbas är hektiskt.
– Vid sådana här stora byggen är det ett enormt jobb att få ihop samordningen. Som mest kommer det arbeta omkring 300 byggnadsarbetare här.
Själv gick han med i Facebook för ett och ett halvt år sedan.
– Det roliga är att man kan hitta gamla vänner från skolan som man inte har sett på en evighet. Det är kul att Facebook valt att bygga sin nya serverhall här i Luleå. Det betyder mycket för hela Norrbotten. Om NCC även får kontrakt att bygga de andra två hallarna blir vi nog kvar här en bra tid framöver.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här bygger de ut Facebook

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig