info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här bär jätterazziorna frukt: ”Bra att rötäggen försvinner”

Det närmar sig frukost på ett bostadsbygge i Rågsved utanför Stockholm. Byggnadsarbetarna på plats har ännu ingen aning om vad som håller på att hända. Att de om ett par minuter ska granskas av Rättvist Byggande.

i dag var det razzia på ett bygge i Rågsved. Samtliga byggnadsarbetare kontrollerades. De som inte hade alla papper i ordning fick en anmärkning. Foto: Anders G Warne

Redan ett par timmar tidigare har en civilklädd spanare haft uppsikt över arbetsplatsen, från en bil parkerad utanför på gatan. Nu får spanaren sällskap av ytterligare sex kontrollanter från säkerhetsföretaget Scandinavian Risk Solution, SRS. De sprider ut sig på strategiska platser runt bygget. Samtidigt smyger en sjunde person från SRS – gruppchefen Patrik – upp till platskontoret.

Där berättar han att Rättvist Byggande är på plats. Ibland händer det att platschefen begär att samtliga kontrollanter ska komma upp till kontoret och visa upp legitimation, men för det mesta får Patrik ett ja direkt. Det får han även den här gången. Några sekunder senare skickar han ut ett sms till kollegorna – ett ”OK” som betyder att de kan köra igång kontrollen.

– Ibland bildas det väldigt snabbt sms-kedjor ute på bygget när vi påbörjar en kontroll och då händer det att en del försvinner från arbetsplatsen. De blir varnade. Därför måste vi försöka slå till så snabbt som möjligt och försöka täppa till så att ingen avviker, säger Patrik.

Rättvist Byggande är ett samarbete mellan Stockholms stads fastighetsbolag Familjebostäder, SISAB, Stockholmshem och Svenska Bostäder. Det hela går ut på att när bolagen skriver ett avtal med en byggentreprenör inför ett byggprojekt godkänner entreprenörer att de och samtliga underentreprenörer ska följa vissa regler. Det gäller bland annat att företagen betalar sociala avgifter, arbetsgivaravgifter, att det inte finns några skatteskulder och att de har ID06-anslutning. Den granskningen av byggbolagen genomförs innan projektet drar igång. De bolag som passerar nålsögat blir registrerade i entreprenörskedjan och får göra jobb på arbetsplatsen.

Det är i nästa steg, när byggandet är igång, som Rättvist Byggande genomför kontroller ute på själva bygget, som den här dagen i Rågsved där Stockholmshem bygger 102 hyreslägenheter fördelade på två hus. Det är oanmälda besök där det kollas om alla har giltigt och aktiverat ID06, godkänd ID-handling, arbetstillstånd och att alla UE är godkända för arbetsplatsen. Det måste även finnas ett fungerande och säkert skalskydd runt bygget. Ingen ska kunna ta sig in utan att blippa ett ID06-kort.

– Just skyddet runt arbetsplatsen har vi stora problem med. Det är väldigt sällan någon får godkänt, säger en representant från Rättvist Byggande som vi här kallar Stefan.

– Det är ju egentligen entreprenörens ansvar att ha koll på sina arbetare och underentreprenörer, men eftersom det inte funkar så gör vi de här kontrollerna. Vi följer upp att vår huvudentreprenör tar sitt ansvar, säger Stefan från Rättvist Byggande.

Ute på arbetsplatsen i Rågsved konstaterar han att det finns brister i skalskyddet. Två stora grindar in till bygget står öppna utan att någon från arbetsplatsen är i närheten.

– Det är hur lätt som helst för vem som helst att bara gå in, säger Stefan.

Samtidigt finns det brister i själva staketet. Ut mot vägen finns visserligen ett riktigt stängsel men det saknas fästen som håller ihop de olika delarna. Det är lätt att bara vika en del åt sidan och kliva in. På baksidan av huset är det endast ett hönsnät.

– Det här kommer inte bli godkänt. Det måste åtgärdas, säger Stefan.

Ute på bygget är det nu full aktivitet. Kontrollanterna går omkring och granskar allas handlingar. Byggnadsarbetarna samlas i små grupper och verkar undra vad som är på gång.

Muraren Dennis åkte dit. Han hade inte med sig någon ID-handling. ”Körkortet ligger hemma, jag visste inte att det behövdes vid en kontroll.” Foto: Anders G Warne

Två som checkas är murarna Joachim och Dennis. De jobbar just nu med att putsa den sista biten av fasaden. För Dennis blev det en anmärkning. Han hade inget ID-kort på sig.

– Det ligger hemma. Jag visste inte att det behövdes, säger han.

Han blir rapporterad till sin chef och avvisas från bygget till dess att han har en legitimation. Kollegan Joachim klarar sig bättre, men det var ren tur.

– Alltså, jag brukar lägga min plånbok i skåpet i boden under dagen, men det gick inte att låsa så jag hade legitimationen på mig. Jag visste inte att det skulle vara med ut på bygget.

Joachim har arbetat i byggbranschen sedan 2008 och det här är första gången han blir kontrollerad.

– Jag tycker att det är bra. Förhoppningsvis leder det till att det blir rättvis konkurrens.

En strid ström av byggnadsarbetare fortsätter att komma tillbaka ut på bygget från frukostrasten. De möts av ett strilande regn och varselklädda kontrollanter. Alla granskas. Det hela går lugnt till.

– Det är för det mesta en trevlig stämning, men det händer att det hettar till. Det kan bli en del hårda ord och det har hänt att några kastar ID06-korten mot oss. Vissa uppfattar oss som poliser, berättar Patrik.

Ofta när han och kollegorna kommer ut på byggen får de hjälp av byggnadsarbetarna för att hitta personer som de misstänker är olagligt på platsen.

– De som har alla papper i ordning ”golar” gärna på andra som de inte tror gör rätt för sig. Det händer att någon säger att ”kolla nere i källaren, det kom en minibuss i morse och nu jobbar de därnere med hjälmar från ett av storbolagen”.

Chauffören Peter Hagman levererar material till bygget och han tycker att det är bra med kontroller. ”Det finns för många rötägg i branschen”. Foto: Anders G Warne

En som brukar besöka bygget är chauffören Peter Hagman. Han leverera det som behövs till arbetsplatsen. Den här dagen ett lass grus.

– Jag har ID06 och jag tycker att det är ett bra system. För det mesta är det någon som tar emot mig när jag kommer hit. Det är bra med kontroller så att rötäggen försvinner från bygget.

– Det är skitbra med stickprov ute på arbetsplatserna. Det är väldigt många underentreprenörer nu förtiden så det behövs, säger Fredrik Räisänen, anläggare på JM Entreprenad. Foto: Anders G Warne

Efter ett par timmar samlas alla kontrollanter utanför bygget. Preliminärt var det fem som inte hade med sig någon id-handling, två saknade ID06 och tre hade ej aktiverat ID06-kort. En byggnadsarbetare hade varken ID06 eller legitimation, men båda var på gång inom kort. Och en som sa att han hade ID06-kortet inne i boden gick iväg för att hämta, men kom inte tillbaka.

– Jag skulle säga att det såg ut som det brukar göra. Varken bättre eller sämre. Det som händer nu är att jag skriver en rapport och så följer vi upp de som saknar kort. Granskar de närmare och undersöker bland annat om de har arbetstillstånd, säger Patrik.

Samtidigt en bit bort, vid en av de stora grindarna in till bygget, närmare sig en grupp byggnadsarbetare. Alla går in den vägen, ingen blippar sitt kort i någon spärr.

– Så där får det inte gå till, säger Patrik.

– Det kommer bli en del röda markeringar i den här rapporten.

De entreprenörer som har ett byggkontrakt inom ramen för Rättvist Byggande risker avgifter om de inte följer avtalet. Till exempel så kostar det 10 000 kronor för varje person som inte har ID06-kort och 10 000 kronor per påbörjad vecka om det finns brister i skalskyddet. Om någon inte kan styrka ett arbetstillstånd hamnar prislappen på 50 000 kronor och till det blir det en polisanmälan.

– Vi håller hårt på detta. Besöker vi arbetsplatserna flera gångar och det finns brister kvar så får de betala igen, säger Stefan.

Ett mål för de fyra bostadsföretagen är att deras nybyggen ska få minst ett besök varje år. Målet nu är en till två kontroller i veckan. Verksamheten har smygstartat under det senaste året. Då har 31 byggen fått besök. 1151 personer har kontrollerats. Av dem saknade 25 ID06 och 83 hade ingen id-handling. Samtidigt upptäcktes hela 255 underentreprenörer som inte hade tillstånd att vara på arbetsplatsen.

Så mycket får entreprenörer betala om de inte sköter sig

De entreprenörer som inte följer regelverket kan räkna med påföljder. Så här mycket kostar det.

  • Saknar ID06-kort och/eller ID-handling: 10 000 kr/person
  • Kan inte styrka arbetstillstånd: Polisanmälan och vite på 50 000 kr/person
  • Kan inte styrka inbetalade skatter: 50 000 kr
  • Brister i skalskydd: 10 000 kr per påbörjad vecka
  • Oanmält företag (underentreprenör): 10 000 kr/företag
  • Kontrollanterna har rätt avvisa personer från bolagens byggarbetsplatser

Källa: Rättvist Byggande

Brister senaste året

Här är alla brister som hittats ute på byggarbetsplatserna det senaste året.

 

  juli 2019 – augusti 2020
Totalt antal genomförda kontroller 31
Antal kontrollerade personer 1151
Avvikelse ID06 25
Avvikelse ID-handling 83
Avvikelse tillstånd 41
Oanmäld underentreprenör 255
Brister i skalskydd* 16**

* Stängsel, grindar och liknande som säkerställer att endast behöriga har tillträde till byggarbetsplatsen

** Från 2020 kontrolleras även skalskydd på byggarbetsplatser

Källa: Rättvist Byggande

Cenneth Niklasson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här bär jätterazziorna frukt: ”Bra att rötäggen försvinner”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig