info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här är renoveringshysterin total: "Ringer och gråter i telefonen"

Stressade hantverkare bombarderas med samtal från desperata kunder. Det råder renoveringshysteri i Sverige – och allra värst är det i Växjötrakten.

Sajten renoveringsindex.se mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet baseras på statistik om utnyttjat rot-avdrag och handel med renoveringsmaterial. Enligt renoveringsindex siffror har svenskarnas renovering ökat kraftigt, med 4,4 procent, mellan januari och juni i år. Utbrottet av covid-19 i vintras är troligen en stark orsak till renoveringsivern. Istället för dyra semestrar lägger folk pengar på hemmet.

Renoveringstoppen, ökning på 12 månader

Kronobergs län: 19,7 %

Örebro län: 18,5 %

Värmlands län: 17,1 %

Östergötlands län: 16,4 %

Gävleborgs län: 16,1 %

Källa: renoveringsindex.se

På sajten gör man även en jämförelse av renoveringen på 12 månader, alltså mellan juli förra året mot juni i år, uppdelat på län. Där blir det tydligt att det skiljer sig enormt mellan olika län när det gäller renovering.

Högst upp ligger Kronobergs län, med en renoveringsökning på hela 19,7 procent. När Byggnadsarbetaren försöker få tag på byggföretagare i huvudorten Växjö är det tydligt att de har fullt upp. På tre företag får vi svaret att man ”inte hinner prata” och det är ”fullt upp” innan luren läggs på.

På det fjärde företaget, Sandsbro VVS, hinner Mattias Sjögren trots allt lägga några minuter på ett samtal.

Hur märker du att det är renoveringshysteri i Växjö-trakten?

– Det märks till exempel på att ditt samtal är ett av nästan 15 samtal jag fått de senaste två timmarna.

Oj. Så vilket arbete vill folk ha utfört?

– Allt från nybyggnation i villa till byte av wc-stol. Det är hela spektrat.

Kan du hantera det här då?

– Nej.

Så du får säga nej till mycket?

– Ja, fast då säger kunderna att jag måste göra jobbet för att det inte finns någon annan som gör det. Kunderna vädjar och säger att jag ska göra det när jag hinner. Sedan ringer de tre dagar senare och frågar när jag kommer. ”Nu måste vi ha det gjort”, säger de. På den nivån är det.

Det låter pressande. Är det tufft att säga nej till så många jobb?

– Ja, det är frustrerande. Särskilt när någon ringer och gråter i telefonen för att de inte får saker gjorda.

Varför tror du att det är så stort renoveringsbehov i Kronobergs län?

– Jag vet inte. Växjö har växt tillsammans med högskolan. Det drar till sig kompetens, utbildning och företag. Det byggs på alla håll och kanter i den här staden.

Ann-Sofie Köhler bor i den lilla orten Oviken i Jämtland, länet som har lägst renoveringsökning på ”bara” 6,3 procent. Ann-Sofie blir förvånad över de låga siffrorna.

– Jag håller själv på att renovera en gammal gård från grunden. Det är väldigt många som gör det. Jag tror inte att någon av mina bekanta som inte har ett projekt på gång.

Hur märks det rent konkret?

– Jag har varit och köpt virke många gånger och det är ofta slut på brädgården. Man ser att det snickras, det är byggställningar högt och lågt. Jag ville ha hjälp med målare i våras. De skrattade och sa: ”Kom igen nästa år”.

Varför tror du att renoveringen ändå har ökat så mycket mer i andra delar av landet?

– Jag jobbar inom sjukvården, så jag har koll på befolkningen. En förklaring till att vi i Jämtland inte har lika mycket renovering kan bero på vår åldrande befolkning. Är man över 75 kanske man inte satsar lika mycket på sin gård och hus längre.

Fotnot: Renoveringsindex presenteras av Garageportexperten baserat på statistik från Skatteverket och SCB.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här är renoveringshysterin total: "Ringer och gråter i telefonen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig