info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Han valdes som ny höjdare i Byggnads: "Tackar för förtroendet"

Byggnads nya förbundssekreterare har jobbat som plåtslagare och kommer från Lund. Han heter Jakob Wagner och blev vald i dag på en extrakongress.

Tre kandidater var nominerade till posten som ny förbundssekreterare. Två av dem, Jakob Wagner och Roland Viking, gick det att rösta på i omröstningen. Den tredje nominerade, Per Jansson, drog tillbaka sin kandidatur strax före valet.

Jakob Wagner var valberedningens förslag och han tog hem segern med bred majoritet då han fick 125 röster av de 153 röstberättigade.

Läs också Höjdare petad på kongressen: ”Skickligt iscensatt kupp”

– Jag tackar för förtroendet. Förtroendet för att tillsammans med den övriga ledningen arbeta för att era beslut från kongressen förra året ska bli verklighet, sa Jakob Wagner från talarstolen direkt efter valet.

Jakob Wagner kommer ursprungligen från Lund. Innan han startade sin fackliga yrkesbana arbetade han under åtta år som plåtslagare. Just nu jobbar han på förbundskontoret i Stockholm med frågor som rör studier, ungdomar, jämlikhet och mångfald. Men nu lämnar han alltså det uppdraget för att i stället bli förbundssekreterare på Byggnads.

Att Byggnads idag hade en extrakongress, där den enda fråga på dagordningen var att välja en ny förbundssekreterare, beror på att posten inte tillsattes under den ordinarie kongressen den 20 maj förra året. Då var det tänkt att den nominerade och sittande förbundssekreteraren Patrik Östberg skulle väljas om för en ny period. Han var en av fyra i Byggnads ledning som styrt förbundet tillsammans sedan 2012. De tre andra fick förnyat förtroende på kongressen men Patrik Östberg röstades däremot ner.

Beslutet kom som en chock och väckte starka känslor och förvåning. ”Klockan fem i elva idag hade vi ingen aning om det här, då var allt under kontroll, men det är klart att det handlar om en komplott”, sa en anonym källa till Byggnadsarbetaren efter omröstningen. Även för Byggnads förbundsordföranden Johan Lindholm kom petningen som en överraskning.

– Sju minuter innan inledningstalet visste jag ingenting om det här, sa han till tidningen då.

Några andra kandidater till posten fanns inte. Då bestämde kongressen att posten skulle vara vakant fram till dagens extrakongress. Och vald där blev alltså Jakob Wagner.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Han valdes som ny höjdare i Byggnads: "Tackar för förtroendet"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig