info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hagelin inför avtalsrörelsen: "Ren maffia"

Osund konkurrens är den viktigaste frågan bland medlemmarna inför avtalsrörelsen, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin i en intervju.

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare, har uppfattat den osunda konkurrensen som ett större problem än lönerna inför avtalsrörelsen. Foto: Terese Perman

Avtalsrörelsen är igång. I Byggnads pågår motionsfasen där medlemmarnas förslag på ändringar i kollektivavtalen ska behandlas i olika instanser under året. Men parterna börjar redan brösta upp sig och formulera generella krav.

Den 30 april nästa år upphör byggavtalet, glasmästeriavtalet, plåt- och ventavtalet samt teknikinstallationsavtalet. Månaden därpå upphör entreprenadmaskinavtalet. Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare i Byggnads, berättar vad som händer just nu.

– Vi har haft fem regionala avtalsrådskonferenser och håller nu på att genomföra tio rikskonferenser. Medlemmarna är väldigt oroade för branschens utveckling med alla oseriösa företag.

Hur visar det sig i motionerna?

– Jag har inte sett motionerna än, men många talar om den osunda konkurrensen. De oseriösa företagen finns hos våra stora svenska företag som underentreprenörer. Det är ren maffia.

Men hur kommer de frågorna in i avtalsrörelsen?

– På något sätt kommer de att vara med, medlemmarna är mycket oroade över utvecklingen och att arbetsgivarna bara blundar. Det är också mycket frågor om olyckor och arbetsmiljö och hur man ska orka ett helt yrkesliv.

Vilka är de viktigaste frågorna för Byggnads i avtalsrörelsen?

– Arbetsmiljö, ordning och reda och pensioner. Våra medlemmar går ofta ut i produktion när de är runt 19 år, är längre i yrkeslivet än tjänstemän och har tunga kroppsarbeten med förslitningar som följd.

Men hur kan avtalet väga upp det?

– Det är ju mer en politisk fråga, men med extra pensionsavsättningar kanske man kan gå lite tidigare. Det handlar också om att arbetsgivaren ska se till att arbetet utförs så att man klarar ett helt yrkesliv.

Du nämnde inte ens löner, är inte det viktigast i en avtalsrörelse?

– Det är det förstås, men man är så orolig för arbetsmiljön nu och för att ha jobbet kvar, för att man utkonkurreras av lönedumpande företag. Arbetsgivarna har förstört branschen, det är på deras arbetsplatser de oseriösa företagen finns. Deras målsättning är att dumpa löner och arbetsvillkor, jag kan inte läsa ut något annat ur den här utvecklingen.

Tror du att risken för att utkonkurreras är större vid en eventuell lågkonjunktur?

– Pratet om lågkonjunktur handlar mycket om att Svenskt näringsliv vill hålla nere löneutrymmet. Nu går vi snarare mot en mer normal byggkonjunktur, säger Torbjörn Hagelin.

Johan Lindholm har i en intervju med Sveriges Radio pratat om att avtalsrörelsen generellt gäller lägstalönerna och det så kallade märket, normen för löneökningarna?

– Det handlar om våra gemensamma krav inom LO och vilken nivå vi ska kräva, den diskussionen är färdig senare i november. Vårt långsiktiga mål i LO är att få upp de lägst avlönade.

Märkets utmanare, som Byggnads, vill att alla som tjänar under 28 000 kronor i månaden ska få högre lönepåslag än andra. Vilka grupper inom bygg har så låga löner?

– Det är nog bara byggstädare det gäller.

Så att ni lyfter lägstalönerna, hur klingar det bland era medlemmar?

– En del medlemmar är ju gifta eller sambos med några som tillhör de lågt avlönade, inom Kommunals, Handels eller Hotell och Restaurang. Det är väl intressant för hela familjen att få ett utökat löneutrymme, säger Torbjörn Hagelin.

Hur gynnar det byggnadsarbetare?

– Om min fru jobbar i ett lågavlönat yrke och får högre lön får vi ju mer pengar tillsammans. Det handlar om en rättvisepolitik. Jag har inte stött på något motstånd mot den tanken bland medlemmarna.

Vad handlar er kritik mot märket om?

– Det är inte så mycket märket i sig, utan hur det sätts, vilka som får vara med i diskussionen. Vi menar att vi till stora delar är exkluderade.

Men vad ska man ha istället? Tror du att det går att få mer än märkets ca 2,5 procent per år?

– 2017 fick de som tjänade över 24 000 kronor i månaden ett procentpåslag, medan de som tjänade under fick ett kronpåslag. Det ledde till att de som låg under fick lite mer. Den modellen hoppas jag att vi ska kunna upprepa i den här avtalsrörelsen. Inom LO har vi ett långsiktigt mål att minska lönegapet mellan män och kvinnor med 6 procent fram till 2028.

Den 23 oktober ska LO:s gemensamma krav ha formulerats. Därefter följer en diskussion om nivåerna. Förbunden inom 6F där Byggnads ingår vill utmana märket, som sätts av industrins parter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hagelin inför avtalsrörelsen: "Ren maffia"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig