info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hagelin: ”Domen i AD slår fast rätt till ersättning”

Bibehållna anställningsvillkor ska gälla vid fackliga förtroendeuppdrag. Det står klart efter en dom i Arbetsdomstolen, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Träarbetaren Sam Ekman blev plötsligt av med sin reseersättning från Peab efter att ha blivit facklig förtroendeman på heltid. Byggnads stämde företaget och i förra veckan slog Arbetsdomstolen fast att Peab bröt mot löneskyddet i förtroendemannalagen. Byggnads ser domen som en seger och menar att den måste bli vägledande. Nu ska fem liknande ärenden avgöras på lokal nivå.

– Domen är jätteviktig för våra fackligt förtroendevalda och för att vi ska få dem att vilja ta uppdrag, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Läs också Peab bröt mot lagen – snickare får 78 000 kronor

Varför då?

– Skulle domen ha gått arbetsgivarens riktning så skulle ingen ställa upp, man vill inte ha försämrade anställningsvillkor bara för att man tar ett fackligt uppdrag. Arbetsgivaren hade nog hoppats på det för att minimera den fackliga verksamheten, jag kan inte utgå från annat. Men domen slår fast att man inte ska få det, man ska ha bibehållna anställningsvillkor.

Men var det oklart innan?

– Nej, vi har ju alltid haft den uppfattningen, men arbetsgivaren har haft en annan uppfattning.

Skulle du kalla det ett principmål?

– Nej, jag skulle säga att man nu har fastställt vad lagstiftningen säger och hela tiden har sagt utifrån förtroendemannalagen.

Är det här en stor fråga för er?

– Ja, det är en väldigt stor fråga för våra heltidsfackliga som är berörda. Men också för alla förtroendevalda, oavsett hur mycket tid man lägger, det handlar om att man inte ska ha försämrade villkor för att man arbetar fackligt.

Blir domen vägledande eller kommer ni behöva strida i AD för liknande fall?

– Min uppfattning är att domen slår fast vilka villkor man har rätt till när man åtar sig ett fackligt förtroendeuppdrag.

Ska ni utreda hur många som är berörda?

– Nu när domen kommit får de berörda kontakta oss och fråga hur de ska gå tillväga, beroende på deras situation.

Vad säger du till dem då?

– Har man haft rätt till resor till och från bostaden när man stod i produktion så ska man kräva samma sak när man åtar sig ett förtroendeuppdrag. Det är kärnan i domen.

Fem lokala förhandlingar gällande liknande ärenden ska återupptas på Peab efter domslutet. Det finns troligen fler berörda på andra stora företag, säger Torbjörn Hagelin.

Läs domen här, via Arbetsdomstolens hemsida.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hagelin: ”Domen i AD slår fast rätt till ersättning”