info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gruvkonkurs slår mot Peab

Gruvbolaget Northlands styrelse har nu begärt sig själv i konkurs. Det betyder att Peab går miste om nästan 300 miljoner kronor.

Gruvbolaget har befunnit sig i rekonstruktion under hösten. Bakgrunden till problemen är fallande järnmalmspriser. Redan i oktober lade Northland ner all verksamhet i Kaunisvaara utanför Pajala, ungefär 300 personer sades upp.
Konkursbeskedet som kom i dag innebär att Peab förlorar närmre 300 miljoner kronor. I ett pressmeddelande skriver Peab att räntebärande fordringar kommer skrivas av och att det påverkar finansnettot negativt med 261 miljoner kronor. Dessutom kommer rörelseresultatet belastas med avvecklingskostnader på 33 miljoner kronor.
– Det är naturligtvis mycket tråkigt att Northland inte klarade av rekonstruktionen och det känns tungt att tvingas ta den här typen av nedskrivningar. Det som är positivt är, att under tiden som gruvan varit i drift, har vi skapat en effektiv logistikhantering som vi hoppas kunna använda vid en framtida uppstart av gruvan och även kunna erbjuda till andra kunder med liknande behov, säger Jesper Göransson, vd i Peab.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gruvkonkurs slår mot Peab

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig