info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Glädjebeskedet: ”Lapparna är rivna – känns riktigt bra”

I slutet av mars fick 28 plattsättare besked om uppsägning. Nu har varslet dragits tillbaka.

Plattsättaren Rolf Eriksson är glad över att varslet inte blir av, men han är fortfarande oroligt över vad som kommer att hända framöver. "I dagsläget känns det ändå mycket bra". Foto: Roger Jansson

Det var plattsättare på Bergströms Plattsättning i Västerås som varslades om uppsägning under sista veckan i mars. Orsaken var coronapandemin. Martin Corell, vd och ägare till företaget, berättade i samband med varslet att orderbok ”ser jättebra ut” men att det fanns en osäkerhet om hur pandemin skulle påverka verksamheten.

– Vi har ingen aning om vad som händer, vad följderna blir om byggen måste stänga. Vi vet heller inte hur det blir med våra materialleveranser, eftersom vi importerar mycket från Italien och Spanien, sa Martin Corell till Byggnadsarbetaren då.

En som fick ”lappen” var plattsättaren Rolf Eriksson. Han har jobbat i byggbranschen länge. Först som murare och de senaste 20 åren som plattsättare. Oron var stor när han fick beskedet om uppsägning.

– Det är förskräckligt hur det har blivit, sa han då.

Men nu har han och alla andra som riskerade att bli utan jobb alltså fått ett nytt besked.

– Chefen ringde och berättade att de dragit tillbaka alla planer på uppsägningar. De har rivit lapparna, säger Rolf Eriksson och fortsätter:

– Jag var oroligt direkt efter varslet men jobben fortsatte att flyta på och då fick jag en magkänsla av att det kanske löser sig ändå.

Företaget har lyckats hålla igång materialleveranserna till arbetsplatserna och har därför inga behov av att minska på personalstyrkan i nuläget. Rolf Eriksson har haft fullt upp under hela coronaperioden och är nu glad över det positiva beskedet. Men han törs ännu inte andas ut helt.

– Vi vet ingenting om hur det ser ut i höst. Det pratas mycket om den andra vågen, men det vet man ju inte heller. Och ingen vet hur byggbranschen påverkas på lång sikt. Men i dagsläget känns det bra, riktigt bra, säger Rolf Eriksson.


Du läser: Glädjebeskedet: ”Lapparna är rivna – känns riktigt bra”