info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fortsatt ökning av byggkonkurser

Antalet byggkonkurser fortsätter att öka jämfört med förra året. Det förändrade ROT-avdraget och bedrägerier kan vara några möjliga orsaker till att konkurserna ökar.

Under månaderna jan-maj var antalet konkurser 467 inom byggindustrin. Under samma period förra året var antalet konkurser 398, en ökning på 17 procent.
– Det finns två möjliga orsaker. Dels är det ROT-avdragsreglerna som ändrades vid årsskiftet, dels är det bedrägeriaspekten. Det är oroande, säger Richard Damberg, ekonom och utbildningsansvarig på UC.

Bedrägerierna ökar

Enligt UC har bedrägerierna ökat totalt sett på flera olika sätt. Fler bolag används som brottsupplägg och det kan handla om bolagskapning och id-stölder. Ett exempel är momsbedrägerier, att man startar ett bolag, fakturerar, men sedan inte betalar in momsen och går i konkurs.
Enligt UC är det små företag och egenföretagare som går i konkurs. Och små företag inom kontantbranscher som byggindustrin och hotell och restaurang är mest utsatta för bedrägerier.

Total ökning med 5 procent

Sedan oktober månad förra året har konkurserna ökat inom byggsektorn. Under våren har konkurserna ökat, exempelvis i jan-mars, då ökningen var 33 procent jämfört med samma period förra året.

Läs mer: Fler och fler byggföretag går i konkurs

Totalt sett ökar konkurserna med 5 procent, men även branscher som hotell och restaurang (+ 15 %) och detaljhandeln (+ 12%) ökar kraftigt. Mest ökar konkurserna i Blekinge, Jönköpings och Kronobergs län. Antalet konkurser minskar mest i Kalmar, Uppsala och Örebro län.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fortsatt ökning av byggkonkurser

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig