info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förslag till nytt pensionssystem: ”Chockad att så många tar värktabletter för att orka”

Höjda inbetalningar till pensionssystemet och fler pensionsrätter till dem som är skadade och sjuka. Det föreslår Byggnads i en ny rapport.

Många byggjobbare äter värktabletter för att orka till pension. Foto: Mostphotos

−När jag åker runt på byggen och lyssnar på byggnadsarbetare är det samma fråga som återkommer. Folk känner en stor oro för pensionen. De höjda pensionsåldrarna är som ett rött skynke, det är heta känslor och stor frustration och de undrar hur de ska orka, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Detta är bakgrunden till att Byggnads har låtit den fackliga tankesmedjan Katalys ta fram ett antal förslag till förändringar i pensionssystemet. Bakgrunden är också det faktum att LO-kollektivet har en snittpensionsålder på 63,8 år, vilket betyder att pensionen urholkas när man inte klarar att stanna kvar i arbetslivet till den förväntade pensionsåldern.

−Jag blir chockad när jag besöker arbetsplatser och hör hur många av våra äldre byggnadsarbetare som äter värktabletter. Vi är skyldiga våra medlemmar att agera. Alla ska ha rätt till en trygg och bra pension även om man inte orkar hela vägen fram till pension. Hälften av medborgarna kommer att få en mycket låg pension med nuvarande system.

LÄS ÄVEN: Äldre byggnadsarbetare jobbar med hjälp av värktabletter.

Hälften av medborgarna kommer att få en mycket låg pension med nuvarande system

Rapporten, som släpptes under onsdagsmorgonen presenterar en rad konkreta förslag till förändringar.

Bland annat föreslås att sjukskrivna/utförsäkrade/arbetslösa ska få 100 procent i pensionsavsättning, det vill säga samma pensionsavsättning som man skulle fått om man varit i aktivt arbete. Enligt rapportförfattarnas beräkningar skulle det innebära en total kostnadshöjning för staten på knappa 13 miljarder.

– För den som till exempel är långtidssjukskriven blir det stor skillnad på om inkomstbasbeloppet baseras på lönen eller sjukpenningen, säger Lisa Gemmel, en av rapportförfattarna på tankesmedjan Katalys.

Byggnads föreslår också en förändrad arbetsprövning för äldre sjukskrivna löntagare som gör det enklare att få ersättning från Försäkringskassan i slutet av arbetslivet, i stället för att tvingas gå tidigt i pension eller leva på a-kassa.

Byggnads förslag som presenterade idag.

Försäkringskassans bedömning av arbetsförmågan ska göras som vanligt, men för personer som är 61 år eller äldre, ska prövningen göras mot individens arbetsgivare, i stället för mot hela arbetsmarknaden.

−Det ger äldre på arbetsmarknaden större möjligheter att få rätt till ersättning och vara sjukskrivna på hel- eller deltid, i stället för att tvingas omskola sig med bara några få år kvar i arbetslivet, säger Lisa Gemmel på Katalys.

Byggnads föreslår även en höjning från dagens 18,5 procent till 20 procents avsättning till pensionen. För att inte påverka löneutrymmet negativt föreslås att höjningen tas från den allmänna löneavgiften.

− Det svenska pensionssystemet är i sin nuvarande utformning hållbart för staten, men ohållbart för individerna.

Det svenska pensionssystemet är i sin nuvarande utformning hållbart för staten, men ohållbart för individerna.

Byggnads och Katalys lyfter fram att garantipensionen bör bytas ut mot en grundpension, som höjs. Grundpensionen ska då vara en gemensam pott som är lika stor för alla inom samma åldersgrupp och blir som en bottenplatta för inkomstpensionen. Rapportförfattarna har också tittat på hur pengaflödena går i systemet för att hitta finansieringsmöjligheter som ökar inflödet till systemet.

– I dagsläget går inbetalningar som ligger över inkomsttaket till statskassan. Pensionssystemet går, till följd av inkomsttaket, miste om inbetalningar på knappt 35 miljarder kronor per år. Dessa bör i stället gå till att stärka upp pensionssystemet, säger Lisa Gemmel.

Vill du läsa fler liknande artiklar, gå med i Facebookgruppen om försäkringar på bygget: https://www.facebook.com/groups/765578573583917

Här kan du läsa rapporten: Knegarpension_rapport.pdf

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förslag till nytt pensionssystem: ”Chockad att så många tar värktabletter för att orka”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig