info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Många äter smärtstillande

Över hälften av yrkesarbetarna använde värktabletter för att döva smärta från förslitningsskador. Det visar Byggnadsarbetarens undersökning.

Tidningen Byggnadsarbetaren intervjuade 170 byggnadsarbetare, födda 1952 (60 år) för att få veta hur vanligt det är med smärtstillande bland äldre i byggbranschen. Resultatet är tydligt: värktabletter är vardag för många. Att döva värk orsakad av förslitningar är ett nödvändigt ont för att kunna fortsätta gå till jobbet.

En del äter konstant

Av 170 slumpmässigt valda 60-åringar, hade över hälften i undersökningen, ätit värktabletter på grund av smärtor, någon gång det senaste året. En av fem hade ätit värktabletter mer än 50 dagar det senaste året, det vill säga i snitt en gång i veckan. En mindre grupp, var tionde person, åt värktabletter mer eller mindre konstant.

”Man har inget val”

Alvedon och Ipren är de vanligaste preparaten, men många använder också Diklofenac och Voltaren, mediciner som kan leda till hjärtinfarkt, enligt en rad studier. Nära hälften av de intervjuade funderar ibland på hur värktabletterna påverkar inre organ i kroppen. ”Det är som att välja mellan pest eller kolera att äta eller inte äta tabletter”, säger en av de intervjuade. ”Man har inget annat val”, säger en annan.

Kopplat till arbetsuppgifter

Tre av fyra säger att smärtan är tydligt kopplad till vissa arbetsuppgifter. Arbete på knäna, arbete ovan axelhöjd, och tunga lyft utpekas som de arbetsmoment som sliter mest på kroppen. En gemensam nämnare för en stor majoritet av de intervjuade, är att värken minskar när de är lediga. För de flesta räcker det med en helg för att smärtorna ska lugna ner sig.

Risk för högt blodtryck

Påfallande många av de 170 intervjuade äter blodtrycksmediciner. Eftersom smärtstillande kan höja blodtrycket är denna grupp särskilt utsatt. Värt att notera är att en ganska stor grupp, 46 personer, inte hade tagit en enda tablett det senaste året, trots att de hade värk: ”Jag är motståndare till att ta tabletter”. ”Jag har hellre ont än tar tabletter”, var en vanlig kommentar. Fler artiklar om ämnet publiceras i Byggnadsarbetaren som kommer ut i dagarna.

Vill du läsa mer om försäkringar och pension? Gå med i facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”. Då får du artiklarna direkt i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Många äter smärtstillande

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig