info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Forskare: "Måste prata självförverkligande"

Forskaren Alexandru Panican som har skrivit flera avhandlingar om yrkesutbildningen. Här berättar han hur man kan öka yrkesprogrammens attraktionskraft.

Vad är din förklaring till att andelen elever minskar på yrkesprogrammen?

– Eleverna letar efter utbildningar som är tilltalande, något som är ”roligt” och att utbildningen ska utveckla dem. De tänker inte så mycket på att de ska etablera sig på arbetsmarknaden. Det är en viktig aspekt, men det är inte den enda aspekten som ligger bakom valet av utbildning. Samtidigt vill man i dag öka yrkesutbildningens attraktionskraft genom att peka på att utbildningen leder till ett jobb. Det finns andra aspekter som måste lyftas fram.

Läs mer: Unga väljer bort byggprogrammet

Vad ska man lyfta fram för att eleverna ska bli intresserade?
– Man ska prata på samma sätt som man gör med teoretiska utbildningar. Att man kan bygga upp en yrkesidentitet och att man har möjligheter att självförverkligas. Och att man kan utveckla en analytisk förmåga, precis på samma sätt som när man väljer en teoretisk utbildning. Om man pratar på detta sätt är jag övertygad om att man kan öka yrkesutbildningens attraktionskraft.
Men om högskolebehörigheten bakas in på yrkesprogrammen, så borde värdet på utbildningen öka?
– Det kan vara så, men det behöver inte vara så. Jag är tveksam till att det är lösningen. 2016 är yrkesutbildningens år. Regeringen vill satsa på att öka attraktionskraften på yrkesutbildningen, men pratar bara om behovet av arbetskraft, inte att utbildningen kan utveckla dig som människa.
Hur ska yrkesutbildningen kunna förändras?
– I dag kan fack och branschen ge råd till skolorna, men dessa behöver inte följas upp ifall de inte stämmer överens med vad Skolverket vill. Men om fack och branschen kan vara med och bestämma innehållet i utbildningen tillsammans med skolan, så kommer mycket att förändras när det gäller yrkesutbildningen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Forskare: "Måste prata självförverkligande"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig