info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Flytt ger nya jobb i Kiruna

Ett avtal är nu klart mellan LKAB och Kiruna kommun inför flytten av staden. Projektet väntas ge många nya byggjobb. Bland annat ska 4 000 nya bostäder byggas.

Kiruna ska flyttas för att ge plats för mer gruvbrytning i staden. Under gårdagen presenterade LKAB och Kiruna kommun ett avtal om detta. Enligt uppgörelsen ska LKAB ge en ersättning till kommunen på 3,7 miljarder kronor. Ersättningen kommer att betalas ut under byggtiden som planeras till sju år. Arbetena är planerade att starta i början av juni.

Ny stadskärna
Pengarna ska bland annat ge förutsättningar för att bygga en ny stadskärna, enligt en artikel på DN Debatt där kommunalrådet Kristina Zakrisson (s) och LKAB´s Lars-Eric Aaro, vd och koncernchef på LKAB, redogör för planerna. De konstaterar att fler byggföretag och entreprenörer kommer att behövas.
Orsaken till flytten är att LKAB vill utöka sin verksamhet och investerar i en ny huvudnivå. I och med det nya avtalet slås riktlinjerna fast för hur arbetet ska gå till med att bygga den nya staden och hur dagens stad ska göras om till industriområde.

Nya bostäder

En ny stadskärna kommer att byggas med bland annat en ny simhall, Folkets hus och gymnasieskola. Cirka 4 000 nya bostäder planeras att byggas vid den nya stadskärnan, i form av såväl hyres- som bostadsrätter och villor.
De arbeten som startar närmast är anläggande av gator, vägar och annan infrastruktur.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Flytt ger nya jobb i Kiruna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig