info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Flera lönetvister i Gävle-Dala

Flera löneförhandlingar i Gävleborg och Dalarna har strandat den senaste tiden. Konflikterna har handlat om att arbetsgivarna vill ha in resultatlön på byggarbetsplatserna.

VId flera löneförhandlingar i Gävleborg och Dalarna har fack och arbetsgivare inte varit överens den senaste tiden Lönekonflikterna gäller två arbetsplatser på Skanska, fyra arbetsplatser på Byggtjänst och två arbetsplatser på Skoglunds. Löneförhandlingarna har strandat lokalt och vid en arbetsplats på Skanska har även förhandlingen strandat centralt. I alla dessa fall handlar det om, enligt Byggnads, att arbetsgivarna vill ha resultatlön på arbetsplatserna.
– Det verkar som man trappar upp och vill ha en annan lönemodell i Gävle-Dala. Företagen vill få bort de traditionella ackorden och vill ha en prestationslön som baserats på ekonomiskt resultat, säger Daniel Larsson, ombudsman i Byggnads region Gävle-Dala.

Paralleller med Östergötland

Han ser nu paralleller med den infekterade lönekonflikten i Östergötland som har pågått under tre år. Under 2012 gick byggnadsarbetare på 20 arbetsplatser på stupstockslön i Östergötland.
– Vi har provat lönemodellen med resultatlön på en arbetsplats på Byggtjänst och sett att det inte var bra. Det blir ett orättvist lönesystem. Det är en liten del som killarna kan påverka.
Teresa Bergkvist är lokalchef på BI i Dalarna och tycker utifrån BIs perspektiv att det är viktigt att företagen tillsammans med sina medarbetare kommer överens om den lönemodell som är bäst lämpad.

Månadslöner på sikt

– Man måste hitta en flexibilitet och få fram den lönemodell som passar bäst, utifrån säkerhetsaspekter, arbetsmiljö och projektets förutsättningar.
Enligt BI är inte ackord alltid den bästa lösningen.
– Undersökningar visar på stress, dålig arbetsmiljö, konflikter och icke förutsägbarhet med ackord. Men i vissa fall är det bra med ackordslöner.
På sikt vill BI införa månadslöner och att alla ska ha en förutsägbar lön.
– Det ger trygghet för medarbetarna och för arbetsgivaren blir det förutsägbara kostnader. Men det är vår långsiktiga vision.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Flera lönetvister i Gävle-Dala

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig