info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler kontroller av rotavdragen

Sommar är ombyggnadstider. Nu gör Skatteverket en drive för att granska rotavdrag för markarbeten och fönsterbyten. Enligt verket görs många fel inom dessa områden, både genom okunskap eller att man medvetet chansar att tänja på reglerna.

Skatteverket gör en specialgranskning av rotavdrag för fönsterbyten och markarbeten. Under året löper företag som utför dessa arbeten en större risk att bli kontrollerade.
-Både de som bygger och de som köper tjänsten har ett ansvar för att kolla upp vilka arbeten man kan få rotavdrag för, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
Det är bara arbetskostnaden som ger rätt till rotavdrag. Men ibland är den arbetskostnad som redovisas orimligt hög i förhållande till materialkostnaden och då misstänker Skatteverket att en omfördelning gjorts.
Om underlagen är för bristfälliga så att man inte kan se vad som är material respektive arbetskostnad, kan byggföretaget bli återbetalningsskyldigt till Skatteverket.

Uppmanas be om offerter

Verket uppmanar nu kunderna att bara anlita seriösa hantverkare.
-Anlita bara seriösa hantverkare och entreprenörer som har f-skattsedel och be om offerter där material-, maskin- och arbetskostnader finns specificerade, säger Pia Blank Thörnroos.
Det är tydligt att det finns en bristande kännedom om vilka arbeten som är skattereduktionsgrundande, menar hon. Men det finns också medvetna chanstagningar för att få igenom avdrag.
Då det gäller fönsterbyten, till exempel, kan man få skattereduktion för byte av fönster eller fönsterbleck eller målning i småhus. Men byte av fönster i bostadsrätter, däremot, ger ingen skattereduktion.

Okunskap inom markarbeten

Då det gäller markarbeten tror Pia Blank Thörnroos att det råder relativt stor okunskap.
-Skattereduktionen omfattar egentligen bara arbeten på själva huset, men det finns undantag, säger hon.
Avdraget omfattar markarbeten som är avgörande för huset som till exempel vatten och avlopp. Men sten-eller plattsättning i trädgården, staket eller att anlägga parkeringsplatser omfattas inte.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler kontroller av rotavdragen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig