info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Fler bolag varslar om uppsägning: ”Jag är bekymrad”

Under de senaste två veckorna har utvecklingen gått snabbt. Allt fler byggföretag vill nu förhandla om uppsägningar på grund av arbetsbrist.

Tomas Emanuelsson, ordförande för Byggnads Väst, tror att det är viktigt att kommuner och landsting hjälper till att kickstarta byggandet när epidemin väl är över. Foto: Mostphoto/Knut Koivisto

Byggbranschen klarade sig till en början relativt bra när det gäller påverkan från Coronaviruset. Byggandet fortsatte i stora delar som normalt. Men i takt med att myndigheterna kommer med allt stramare råd som slår mot flera samhällsfunktioner får även byggbranschen problem. På Byggnads region Väst börjar nu påverkan från Coronaepidemin bli tydlig.

­– Det är många som ringer och är oroliga inför framtiden. De undrar hur det ska bli med jobben, säger Tomas Emanuelsson, ordförande i regionen.

Under mars månad har man i Väst fått i 40 ärenden där byggbolag begärt förhandlingar om varsel på grund av arbetsbrist. I normala fall brukar de variera mellan 3–10 förhandlingar i månaden. Alltså en kraftig uppgång. Än så länge handlar det om upp till 300 personer som omfattas av varsel och korttidspermitteringar.

– De stora byggena går för fullt. De som drabbas är de som har byggjobb där de kommer i kontakt med folk under arbetet. Till exempel jobb hemma hos personer eller i offentliga byggnader där det rör sig personer i närheten.

Coronautbrottet slår även hårt mot de som jobbar inom service. De åker omkring på flera uppdrag varje dag och har i normala fall ofta direktkontakt med kunden. Det fungerar inte nu och många jobb blir avbokade.

Tomas Emanuelsson är bekymrad över läget och framförallt över hur den allt mer ansträngda ekonomin kommer att slå mot byggandet.

– Vi vet ännu inte hur det här slutligen kommer att påverka byggbranschen, men vi måste vara vaksamma över hur det utvecklar sig. Det finns en viss risk för att det blir trögt för byggande när själva epidemin är över då ekonomin påverkas så hårt.

Vad krävs för att det ska rulla igång igen?

– Satsningar på jobb och där tror jag att landsting och kommuner spelar en viktig roll. De måste köra igång kommande projekt som planerat. Verkligheten får inte stanna av, säger Tomas Emanuelsson.


Du läser: Fler bolag varslar om uppsägning: ”Jag är bekymrad”