info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnads v19 980×240 v19

Fingeravtryck ska stoppa svartjobbet i bygg: "Bombsäkert"

ID06 inleder ett samarbete med Assa Abloy som ger möjlighet att kontrollera fingeravtryck på bygget.
– Det här är en revolution, säger Albin Rännar, affärsutvecklare på Assa Abloy.

"Om man försöker gå in på ett kort med någon annans fingeravtryck säger systemet ifrån", säger Albin Rännar på Assa Abloy. Foto: Assa Abloy

ID06, som hanterar inpasseringen på svenska byggarbetsplatser, presenterade förra veckan ett samarbete med det internationella storföretaget Assa Abloy för att utveckla sitt system. Assa Abloy använder den nya så kallade PIV-standarden, som inte ska gå att hacka. Under två år fasar man nu ut den gamla tekniken, där kriminella har kunnat klona ID06-korten.

Men den stora förändringen tack vare samarbetet är möjligheten till biometri, alltså kroppsigenkänning, genom fingeravtrycksläsare. Assa Abloy har genom ett bolag använt tekniken med fingeravtryck i tio år på byggen i Storbritannien. Produkten finns även i flera andra europeiska länder.

– Byggnadsarbetaren har i artikelserien Svartjobbsfabriken påtalat att oavsett hur säkert själva ID06-kortet är, så är det ändå bara en liten länk i säkerhetskedjan. För jag kan ju låna ut kortet till dig och om det är krav på pinkod kan du få låna min kod, säger Albin Rännar, affärsutvecklare på Assa Abloy.

Han förklarar att man med hjälp av med fingeravtrycken ”låser fast” personen i ID06-systemet.

– Vi parar ihop ID06-kortet med personens fingeravtryck. Om man försöker gå in på ett kort med någon annans fingeravtryck, så säger systemet ifrån.

Albin Rännar berättar att man med tanke på integriteten aldrig lagrar själva fingeravtrycken.

– Man läser in fingeravtrycket, som omvandlas till en textsträng som man sedan kan verifiera mot. Det går aldrig att få fram ett fingeravtryck utifrån textsträngen, säger han.

När introduceras biometrin?

– Lösningen finns redan. Nu ligger bollen hos Skanska, NCC och Peab och andra stora bolag, att de anammar det här. De vi har träffat hittills är väldigt positiva.

Hur stort är biometrisystemet på arbetsplatser i Storbritannien?

– Det handlar om över 1 000 byggarbetsplatser med över 650 000 personer som är inne i systemet, säger Albin Rännar, som ser biometrin som ett stort steg framåt för att förhindra svartjobb på byggen.

– Det här är ju en revolution, det är lite som när man införde elektricitet istället för att använda ångmaskiner. Det blir 100 procent helgjutet, helt bombsäkert.

För dem som tidigare hört om bombsäkra system som sedan visat sig ha brister – finns det inga möjligheter till fusk?

– Det enda som skulle fungera är om jag hugger av din högra tumme och använder till min profil. Sedan opererar vi tillbaka din tumme på din hand. Då kan du gå in med din tumme på min profil.

Det är det enda som skulle kunna fungera?

– Ja, i princip.

Blir det dyrare att ha biometri?

– Egentligen är biometriläsarna billigare än de vanliga läsarna. Man kan ha en inläsningscentral, en registreringsstation. Sedan kan man ha fingeravtrycksläsare vid alla passager – på rotationsgrindar och fordonsgrindar. Det är en smidigare och billigare lösning.

Byggnads förbundsjurist Anneli Ohlsson-Anderbjörk berättar att facket inte har tagit ställning i frågan ännu:

– Vi är i grunden positiva till ökad säkerhet kring ID06 men samtidigt måste alla förändringar noga vägas mot exempelvis den enskildes integritet. Vi ser fram emot att ha en dialog med Byggföretagen och ID06 om detta.

Annons
Brandskyddsföreningen 250×600 v19

Du läser: Fingeravtryck ska stoppa svartjobbet i bygg: "Bombsäkert"