info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

FILM: Här regnar sprängsten över villorna: "Sprang för sitt liv"

Ren tur att ingen skadades. Så kan man sammanfatta gårdagens sprängningsolycka i Tullinge, där byggnadsarbetare sprang i panik när stora stenar regnade över det bebodda villaområdet och en lekplats.
– Det ska inte få gå fel i ett sådan här tättbebyggt område, säger Tove Nummelin som filmade händelsen.

Tove Nummelin filmade den livsfarliga sprängningen i villaområdet. "Det ska inte få gå fel i ett sådant här tättbebyggt område", säger hon. Foto: Privat

Vid halv elva-tiden igår var olyckan framme under anläggningsarbetet av det nya villaområdet Riksten Friluftsstad i Tullinge söder om Stockholm. En kontrollerad sprängning gick fel. Istället för att spräcka berget flög sprängsten över ett stort område, mer än 200 meter från sprängplatsen. Alldeles intill byggområdet, där Obos är byggherre, ligger villor och en lekplats, där folk rör sig. Lyckligtvis blev ingen träffad av stenarna men de materiella skadorna blev stora. De flygande stenarna krossade takpannor, förstörde glasrutor, plåtar och bilar.

Filmen som ni ser här är tagen av Tove Nummelin, som bor i ett lägenhetshus en bit bort från sprängningsområdet.

– Jag skulle just gå och lägga min son och jag brukar filma för att skicka till min sambo för att visa hur det går med bygget, säger hon.

Tove Nummelin insåg snabbt att sprängningen inte gick som den skulle.

– Ljudet från sprängningarna brukar vara ett muller, men nu var det mer som en explosion. Jag såg att en av byggnadsarbetarna kom springande för sitt liv (på vägen mellan husen), höll händerna ovanför huvudet för att inte bli träffad av stenarna, säger hon och berättar att hon sedan såg folk komma springande från olika håll.

– På filmen ser det ut som att det är småstenar som flyger, men det var ganska stora stenar som hamnade mitt i parken. Jag är jätteglad att det inte var någon där. Den brukar vara full av folk. Just igår var det lite halvdisigt och det var nog därför ingen var i parken just då.

Hur känner du inför det?

– Det är klart att det är obehagligt. Det ska inte få gå fel i ett sådant här tättbebyggt område.

Tove Nummelin berättar att hon vid sprängningen stod i fönstret med sin två månader gamla son i famnen.

– Om stenar hade träffat fönstret, det hade inte varit bra. Det är obehagligt när man tänker på det i efterhand, säger hon.

Jimmie Hedberg fick skador på bilar och hus. Foto: Privat

Jimmie Hedberg, som bor i en villa ett hundratal meter från bygget, berättar att han var på jobbet vid sprängningstillfället. Men hans fru och parets sexmånaders barn var hemma när knytnävsstora stenar började regna ner på huset.

– De gick in från bilen tio minuter innan de sprängde, säger han.

Hur tänker du som pappa i det läget?

– Det är katastrof.

Sprängstenen har gett skador på familjens garagetak, en vindskiveplåt, ett antal tegelpannor och parets två bilar.

Både Tove Nummelin och Jimmie Hedberg anser att de har fått bra information från byggherren Obos, som varit på plats och berättat om försäkringar och pratat med oroliga boende.

Ulrika Liiv, kommunikationschef på Obos Sverige, berättar att det är entreprenören Nordklippan som har anlitat sprängningsföretaget som utfört arbetet.

– Enligt dem ska allt ha gjorts enligt konstens alla regler, men vi kan inte gå in på alla detaljer i vad som har gått fel, det vet vi inte förrän en utredning har gjorts, säger hon.

Ulrika Liiv berättar att ingen person har kommit till skada och att polisen överlämnat ärendet till Arbetsmiljöverket.

– Vi är väldigt angelägna att få reda på vad som har hänt, säger hon.

Hur ska ni se till att det här inte upprepas?

– Just nu sitter vår projektchef och andra representanter från oss i möte med vår entreprenör. De vill skaffa sig en bild av hur entreprenören ser på händelseförloppet. Vi är oerhört angelägna om att man har en tydlig plan för vilka åtgärder man ska vidta för att det här inte ska hända igen.

Ulrika Liiv säger att man på Obos jobbar stenhårt med säkerhet.

– Säkerheten först är ett inarbetat mantra hos oss på Obos. Vi har också säkerhetsdagar för våra medarbetare varje år.

Hur känns det då när en sådan här incident inträffar?

– Jag har själv barn och förstår den oro som kan uppstå i en sådan här situation. Det här får inte hända.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: FILM: Här regnar sprängsten över villorna: "Sprang för sitt liv"