info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fick inte lön – maskinentreprenör måste betala 200 000

Byggnadsarbetaren fick inte rätt lön och under en period inte ut sin lön över huvud taget. Dessutom fick han varken semesterersättning eller helglön. Nu slår Falu tingsrätt fast i en tredskodom att byggföretaget ska betala 203 279 kronor till byggnadsarbetaren.

Byggnadsarbetaren fick varken lön eller semesterersättning. Nu måste arbetsgivaren betala över 200 000 kronor enligt en dom i Falu tingsrätt. Foto: Sveriges Domstolar

Byggnadsarbetaren, som är medlem i Byggnads, arbetade i företaget under perioden 3 juli 2018 till 15 december 2019. Han har hela tiden under anställningstiden stått till arbetsgivarens förfogande och är berättigad till lön i enlighet med anställnings- och kollektivavtalet.

Byggföretaget är, genom medlemskap i arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna, bundet av Entreprenadmaskinavtalet.

Byggnadsarbetaren vände sig till Byggnads den 25 november 2019, eftersom han blivit uppsagd men trots påtryckningar varken fått lön eller uppsägningslön.

Läs också Ställningsbyggarna fick fel lön: ”Viktigt för branschen att fuskare straffas”

En lokal förhandling inleddes och Byggnads krävde att medlemmen skulle få lön för oktober och november.  I en överenskommelse den 20 februari 2020 beslutades att företaget skulle betala 50 000 kronor till medlemmen. Men bolaget betalade endast 15 000 kronor till byggnadsarbetaren. Byggnads ville att den lokala förhandlingen skulle återupptas, men företaget nekade till de förhandlingstider som föreslagits.

Byggnadsarbetaren har också enligt kollektivavtal haft rätt till arbetstidsförkortning (3881 kr), helglön (1320 kr) och semesterersättning (33 949 kr). Han har inte heller fått rätt lön och skulle ha fått 3,73 kronor mer i timmen på grund av den centrala avtalshöjningen.

Byggnads medlem yrkade i sin stämningsansökan till Falu tingsrätt i början av maj på bland annat utebliven lön och semesterersättning, men även allmänt skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd och semesterlagen. Sammanlagt ett belopp på 203 279 kronor.

Ägaren av företaget svarade att han sålt sitt företag enligt avtal och inte har någon rättighet eller skyldighet att besvara stämningsansökan. Tingsrätten ansåg å sin sida att man meddelat arbetsgivaren och att han fortfarande var registrerad som ställföreträdare.

Den 12 augusti avgjordes ärendet i Falu tingsrätt med en tredskodom. Med det menas att en dom avkunnas eftersom en av parterna inte besvarat stämningsansökan eller inte dykt upp på tingsrättsförhandlingarna.

Läs också Förhands-dom i uppmärksammad tvist – facket får rätt

Företaget kan å sin sida begära återvinning det vill säga att målet tas upp igen. Detta ska ske före den 14 september.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fick inte lön – maskinentreprenör måste betala 200 000