info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v3

Fångades på bild utklädda till byggjobbare – kunde gripas

På påskafton fick ett bygge i Umeå besök av några ovanligt fräcka tjuvar. De var utklädda till byggnadsarbetare. Tre personer har gripits och sitter nu anhållna.

Ett vittne fotograferade de misstänka tjuvarna. Bilderna spreds sedan lavinartat på nätet, vilket bidrog till att tre personer kunde gripas dagen därpå. Foto: Privat/Torbjörn Sundh Entreprenad AB

Det var tidigt på påskaftons kväll som tjuvarna slog till. De hade tagit sig in på en byggarbetsplats på Ridvägen i centrala Umeå. Väl inne på bygget plockade tjuvarna på sig gps:er från grävmaskiner till ett värde av flera hundra tusen kronor.

Ett vittne såg vad som hände och blev misstänksam. Detta trots att de tre tjuvarna var utklädda till byggnadsarbetare. De hade bland annat varselkläder.

Läs också Maskinliga tagen på bar gärning – avslöjades vid omlastning

– Allmänheten har en sagolikt stor del i att vi lyckats hitta de här gärningsmännen. Vittnet på plats var väldigt närvarande och fotograferade så vi fick gärningsmännen bundna till platsen. Vi fick även bilder på deras bil som de hade när de lämnade platsen, berättar Mats Bruhn, förundersökningsledare vid polisen i Västerbotten.

De här bilderna hamnade sedan på internet där de delades tusentals gånger på Facebook.

– Tack vare den här stora spridningen så var det en annan person som morgonen därpå upptäckte den här bilen en bit utanför Umeå.

Polisen åkte då till platsen och genomfördes en husrannsakan. Man fann elektronisk utrustning och varselkläder som var klart besvärande för de tre personer som befann sig på platsen.

– Tre personer greps och anhölls några timmar senare, säger Mats Bruhn.

En vecka före påsk inträffade en annan gps-stöld från arbetsmaskiner i Umeåtrakten. Även då var det Torbjörn Sundh Entreprenad som drabbades. Finns det någon koppling mellan de två fallen?

– De brottsmisstankar som finns för stunden gäller stölden av elektronikutrustningen under påskafton. Sedan utreder vi om det finns något samband med stölden för en dryg vecka sedan, men där har de tre anhållna inte blivit delgivna någon misstanke om brott, säger Mats Bruhn.

Han berättar vidare att polisen nu kommer dra igång en större utredning för att se om det finns kopplingar till flera liknande stölder.

– Vi kommer granska hur de här personerna rört sig och kommer därför ta kontakt med andra polisdistrikt över hela landet.

Annons
EHRAB 250×600 v3 version B
EHRAB 250×600 v3 version C
EHRAB 250×600 v3 version A

Du läser: Fångades på bild utklädda till byggjobbare – kunde gripas