info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Falu kommun och Peab i muthärva

De sex kommuntjänstemännen är misstänkta för att ha tagit emot mutor av Peab. Det handlar bland annat om en resa till Tallin där byggbolaget stod för hela kalaset och en konferensresa till Högbo bruk.

Hela grunden till muthärvan ligger i konferensresan till Högbo bruk. Under den ska tjänstemännen på kommunen och Peab gjort upp om hur arbetet ska bedrivas i framtiden. Peab ska bland annat fått en avtalsförlängning av drift och underhåll av gator och torg i kommunen utan upphandling i konkurrens med andra. Uppgörelsen för själva konferensresan var att parterna skulle dela på kostnaden.
– Vi skickade en faktura på halva kostnaden för konferensen till kommunen, men då det fanns en nota för alkohol med så fick vi tillbaka fakturan. Sedan har vi skickat in en ny, säger Niclas Brantingson, informationschef på Peab.
Personalchefen på Falu kommun, Inger Klangebo, leder kommunens utredning.
– Vi har fått in en ny faktura som kommunen nu betalt och vi har gjort vissa löneavdrag för barnotan.
I samband med granskningen av konferensresan framkom det nyligen att flera av tjänstemännen på Falu kommuns trafik- och fritidsavdelning även varit på en resa till Tallin där Peab stått för hela kostnaden.
– Vi försöker utreda allt så snabbt som möjligt och fallet ligger även hos konkurrensverket, säger Inger Klangebo.
Även Peab har stängt av en medarbetare från arbetet.
– Vi har stängt av vår avdelningschef i Falun tillsvidare, säger Niclas Brantingson, informationschef på Peab och fortsätter:
– Vi ser väldigt allvarlig på detta och det är helt emot bolaget etiska regler.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Falu kommun och Peab i muthärva

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig