info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facklig SD-politiker av med uppdrag – Det här gäller på Byggnads

IF Metall har i dag beslutat att en Sverigedemokrat som har kommunpolitiska uppdrag inte får fortsätta arbeta fackligt. På Byggnads finns ett liknade regelverk.

Foto: Byggnads, Mostphotos

Det är Sveriges Radio i Luleå som rapporterar om att IF Metalls förbundsstyrelse under ett möte under tisdagen plockat bort en SD-politiker från ett förtroendeuppdrag. Mannen arbetar fackligt på SSAB i Luleå och har samtidigt kommunpolitiska uppdrag åt Sverigedemokraterna. En kombination som inte är acceptabelt enligt ledningen på IF Metall.

Hur ser det då ut på Byggnads? Tidningen ringer Matz Larsson, samhällspolitiskt ansvarig på förbundet. Han berättar att förbundet ännu inte haft något ärende med en sverigedemokrat uppe för diskussion.

Läs också Byggnads utesluter nazister från NMR: "Oförenligt med stadgarna"

– Det vi har sagt när det gäller Sverigedemokraterna är att man kan vara medlem i Byggnads men man kan inte vara aktiv i partiet och samtidigt ha ett förtroendeuppdrag för Byggnads. Det ser ut ungefär som det gör för IF Metall, säger Matz Larsson.

Vad menar du med aktiv?

– Vi måste kunna visa att personen är aktiv. Som den här personen som var aktuell för IF Metall som hade ett kommunpolitiskt uppdrag åt Sverigedemokraterna. Men det kan även handla om andra aktiviteter som att skriva debattartiklar eller något annat där det blir tydligt att personen är aktiv i partiet. Men det blir, om det blir aktuellt, en bedömning från fall till fall.

Vad räknas som förtroendeuppdrag i Byggnads?

– Det handlar om uppdrag som Byggnads lägger ut på medlemmar som får mandat att företräda oss på olika sätt på arbetsplatsen.

Det handlar alltså om bland annat lagbasar och skyddsombud.

Senast Byggnads hade ett större ärende rörande polisk uppfattning och Byggnads var 2017. Då blev två personer uteslutna helt från förbundet.

– Vi hade ett fall för fyra-fem år sedan då vi uteslöt två medlemmar i den nazistiska organisationen Nordisk Motståndsrörelse, säger Matz Larsson.

Vid det tillfället menade Byggnads att de två medlemmarnas agerande var oförenliga med förbundets stadgar där det bland annat står att Byggnads ”utgår från den grundläggande synen om allas lika värde och rätt”.

Var hämtar ni stöd för att inte acceptera att aktiva SD-politiker har förtroendeuppdrag i Byggnads?

– Det är samma utgångspunkt som i NMR-fallet. Det handlar om människors lika värde. Vi tycker inte att de delar den människosyn som vi står för.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facklig SD-politiker av med uppdrag – Det här gäller på Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig