info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facket vill ha mer gas i budgeten

Regeringens budget innehåller de väntade förslagen om sänkt rotavdrag och stöd till bostadsbyggande. Byggnads och LO möter budgeten med viss otålighet, arbetsgivarna med missnöje.

Under måndagen presenterade regeringen sin budgetproposition inför 2016.
Som väntat sänks rot-avdragets subventionsgrad från 50 till 30 procent. På så vis frigörs medel till att bland annat öka byggandet av bostäder, skriver regeringen i sin budgetproposition.
Nästa år ska 5,5 miljarder avsättas för investeringar i bostadssektorn, enligt den fördelning som regeringen presenterade för några veckor sedan. Det handlar bland annat om investeringsstöd till byggen av hyresrätter, bonus till kommuner som bidrar till ökat bostadsbyggande samt stöd till upprustningar av främst miljonprogramsområden.

”Gynnar inte småföretag”

På Sveriges Byggindustrier finns ingen entusiasm över regeringens prioriteringar.
– Erfarenheter från tidigare perioder där investeringsbidrag funnits har visat att det inte har lett till att öka bostadsutbudet. Ett stöd för boende borde riktas direkt till individer och familjer och inte till byggbranschen, säger organisationens vd Ola Månsson i ett pressmeddelande.
Vidare hävdar han att det är olyckligt att rot-avdraget reduceras för att skapa investeringsbidraget, eftersom rot skapat arbetstillfällen i seriösa företag.
– De pengar som regeringen nu satsar kommer inte att gynna små och medelstora företag, säger han.
Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne är också kritisk till budgeten. I sin kommentar säger hon att arbetslösheten är alldeles för hög och att minskningen av rot, i kombination med ytterligare budgetförslag, bara kommer göra det svårare för dem som står långt från arbetsmarknaden.

”Låna 50-60 miljarder”

Byggnads ordförande Johan Lindholm säger i ett pressmeddelande att han välkomnar att regeringen satsar på att få fler i jobb, men att det behövs större satsningar.
– Jag vill se en annan ekonomisk politik där regeringen lånar pengar för att genomföra nödvändiga rejäla reformer. Det kan handla om att låna upp 50–60 miljarder för att möta den bostadsbrist som råder i landet och genomföra satsningar för att upprusta och energieffektivisera våra miljonprogramsområden, säger han.
Även LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson uppskattar budgetens inriktning, men menar att mer behöver göras.
– Det en mycket bättre budget än den förra. En eller två budgetar till så är jag positiv och optimistisk till att vi når målet om Europas lägsta arbetslöshet 2020, säger han i ett uttalande på LOs hemsida.
Men LO saknar initiativ för att få fart på investeringarna och satsningar på utbildning för framför allt arbetslösa.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facket vill ha mer gas i budgeten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig