info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fack och arbetsgivare i gemensam skrivelse om motorkapar: ”Arbetsmiljöverket måste vidta åtgärder så att maskinen blir säker”

Byggnads, Sveriges Byggindustrier och Seko går tillsammans i en skrivelse med anledning av de svåra olyckorna med motorkapar. De vill gemensamt att Arbetsmiljöverket vidtar åtgärder.

Orsaken till skrivelsen är de återkommande svåra olyckorna med motorkapar. De senaste åren har det inträffat flera allvarliga olyckor med motorkapar som Byggnadsarbetaren flera gånger skrivit om.
I skrivelsen tar Byggnads, Sveriges Byggindustrier och Seko Väg- och Ban upp att de har noterat återkommande svåra olyckor med motorkapar, där konsekvenserna har blivit mycket tragiska för de drabbade.

Läs mer: De allvarliga olyckorna med motorkapar

Läs också Efter skräckolyckorna – nu byggs motorkaparna om

I flera fall har det varit yngre personer som fått svåra ansiktsskador med mycket traumatiserande men för livet. I andra fall har det inträffat livsfarliga skärskador i halsen.
–Det är en farlig maskin. Även om man är erfaren och har utbildning så kan den som handhar maskinen bli skadad. Motorkapen är nyckful och farlig i sig själv, på grund av den kraft som den har, säger Ulf Kvarnström, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Byggnads.
Olyckan har många gånger inte berott på handhavandefel. Orsaken har varit maskinernas grundkonstruktion som möjliggör kast utan att klingan stannar eller blockeras av någon skyddsanordning.
Parterna uppmanar nu att Arbetsmiljöverket agerar för att förebygga olyckor med motorkapar. Särskild tonvikt bör läggas på förändring av de harmoniserade standarderna.
– De måste vidta åtgärder så att maskinen blir säker, säger Ulf Kvarnström.

Läs mer:
Ett livsfarligt jobbuppdrag

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fack och arbetsgivare i gemensam skrivelse om motorkapar: ”Arbetsmiljöverket måste vidta åtgärder så att maskinen blir säker”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig