info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Experten: stora risker med Voltaren och Diclofenac

Du riskerar hjärtinfarkt om du använder Voltaren och Diclofenac. Alla smärtstillande mediciner ökar dessutom risken för högt blodtryck. Det säger Carl-Olav Stiller, expert på läkemedel. (se även artikel nedan)

Carl-Olav Stiller är ordförande i expertrådet för smärta i Stockholms läkemedelskommitté, som ger råd till läkare om hur de ska förskriva smärtstillande mediciner till sina patienter.

Vad tänker du som expert, när du hör att byggjobbare äter smärtstillande varje vecka ett helt år?

– Rent principiellt så tycker jag att man inte ska ta smärtstillande under längre tid utan att man träffat en läkare och fått en diagnos. Om man inte blir bra efter ett par veckor ska man gå till en läkare. Det är också viktigt att ändra på arbetsuppgifterna. Arbetsledaren bör hitta sysslor där andra muskler belastas, så att man får vila från arbetsuppgifter som ger smärta.

Varför avråder expertrådet från värktabletter med substansen diklofenak som finns i medicinerna Voltaren och Diclofenac?

– Därför att studier visar att även de som inte har hjärtproblem, får en ökad risk för hjärtinfarkt. Risken ökar ju längre period man tar medicinen. De som röker och har hjärtproblem, löper en ännu större risk. Hjärtinfarkt är en biverkning som är så pass allvarlig, jämfört med andra biverkningar.

Vad finns det för alternativ?

– Naproxen ger lika bra smärtlindring. Men alla smärtstillande mediciner riskerar att ge förhöjt blodtryck, så de som har problem med högt blodtryck bör följa upp detta. Det finns också en viss magsårsrisk, men det kan ju man behandla.

Minskar effekten av Naproxen om man tar medicinen länge?

– Nej, man vänjer sig inte vid substansen.

Citodon, Panocod och andra tabletter med substansen kodein, vad anser du om dem?

– Det finns inga belägg för att de gör någon nytta efter 1–2 veckors behandling. Dessutom påverkar de hjärnan, och det finns en betydande missbruksrisk, så dessa tabletter är inte att rekommendera.

Vilka är riskerna med substansen paracetamol som finns i Alvedon, Panodil, Reliv, till exempel?

– Man riskerar förhöjda levervärden. Det är viktigt att känna efter hur mycket man behöver för att lindra smärtan genom att individuellt prova sig fram. Om man tar två olika slags värktabletter är det viktigt att kolla så att man inte får i sig dubbla doser av samma aktiva substans, då kan det bli för hög dos, vilket kan skada levern.

Många byggnadsarbetare äter mediciner med substansen Ibuprofen, vad ska man tänka på då?

– Om man äter blodförtunnande mediciner med acetylsalisylsyra (till exempel Trombyl) avråder vi från substansen ibuprofen. Det är också viktigt att kolla blodtrycket eftersom det finns risk för en ökning av blodtrycket med alla smärtstillande mediciner inklusive Ibuprofen. Med stigande ålder ökar risken för blodtryckshöjning. Vid långvarig användning finns också en risk för magsår.

Här är de olika substanserna:

Diklofenak

Finns i: Diclofenac, Voltaren, Eeze.

Ibuprofen

Finns i: Ipren, Brufen, Ibumetin.

Paracetamol

Finns i: Alvedon, Reliv, Panodil, Pamol.

Acetylsalisylsyra

Finns i: Aspirin, Albyl, Dispril, Magnecyl, Treo, Bamyl.

Kodein

Finns i: Treo Comp, Panocod, Citodon, Kodein-Pharmacia-Upjohn.

Naproxen

Finns i: Naproxen, Naprosyn, Pronaxen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Experten: stora risker med Voltaren och Diclofenac

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig