info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
BAKOM FASADEN: MÖJLIGGÖRAREN

Experten Jerzy Sarnecki: Därför går kvinnan fri

Enligt kriminologen Jerzy Sarnecki borde möjliggörare som Anna stoppas i mycket större utsträckning.
– Här tycker jag att polisen ofta prioriterar fel, säger han.

Polisen borde lägga mer energi på att stoppa möjliggörarna, anser Jerzy Sarnecki Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Anna, som vi berättar om här möjliggör på olika sätt för rysktalande brottslingar inom bygg. När Byggnadsarbetaren berättar om det vi upptäckt kring 61-åringen för Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi på Stockholms universitet, hittar han genast olika straffbara beteenden.

– Att medverka i falsk bokföring är en brottslig handling, att ljuga om att människor bor hos sig är ju brott och att låta folk bo i sin fastighet är åtminstone ett beteende som är förenat med olika typer av sanktioner. Att ta emot svarta pengar, vilket hon garanterat gör enligt det du berättar, är skattebrott, säger Jerzy Sarnecki.

Läs mer om möjliggöraren här.

Så varför kan Anna Sergeeva och andra möjliggörare fortsätta verka?

– Problemet är att de rättsvårdande myndigheterna ofta är ute efter snabba avgöranden. De har begränsade resurser och inte tillgång till den expertis som kan behövas i ett sådant här sammanhang. Då går de på dem som begår de mest flagranta brotten, för där är bevisläget enklare.

Jerzy Sarnecki anser att det är mycket viktigt att stoppa möjliggörarna.

– När man kommer åt dem kan man förstöra hela nätverket. Inte för evigt, för de hittar ju någon annan som gör jobbet, säger Sarnecki.

Sarnecki talar om vikten att skapa bekymmer för de kriminella och göra det svårare att tjäna pengar. Han poängterar att han inte satt sig in i Anna Sergeevas fall, men att personer med hennes funktion måste granskas.

– Om jag vore den relevanta myndigheten skulle jag börja med att titta på vilken skatt hon betalar, vilka inkomster hon har – för det är helt klart att hon har svarta inkomster.

Du anser att den typen av granskningar görs för sällan?

– Det traditionella polisarbetet går ut på att få så många lagförda så fort som möjligt. Om man till exempel skulle ägna mer intresse åt personer som den där kvinnan så skulle man inte få så många månaders fängelse, men kanske hindra brottslig verksamhet i ganska stor omfattning. Där tycker jag att polisen ofta prioriterar fel.

→ Läs även: Hon röjer vägen för byggets kriminella

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Experten Jerzy Sarnecki: Därför går kvinnan fri

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig